Date/Time
Date(s) - 08.05.2020 - 10.05.2020
10:00 - 19:00

Location
край Петропавловски манастир

Categories No Categories


Поминък, традиции, фолклор и етно атракции за цялото семейство ще предложи от 8 до 10 май 2020 г. деветото издание на Национален събор на овцевъдите в България.

В трите дни ще се има изложения на чистопородни овце и кози, селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирани медикаменти и литература. Ще бъдат показани различни видове кучета и коне и интересни демонстрации.

Фермери ще мерят сили в състезанията по доене и ръчна стрижба на овце, най-тежък коч и пръч, майсторско обезкостяване на агнета, млеконадой от коза и теглене на товари от коне-тежковози.

Край Петропавловския манастир ще има изложение на фермерски млечни и месни хранителни продукти под мотото „Българските храни от български суровини“, кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нестинари, хоротеки.

За цялото  семейство ще има многото забавления и етно атракции– открити уроци по гайда, кавал, народни танци от всички етнографски области на страната, хайдушки игри и тн.

В интерактивни музейните експозиции ще „оживее“ поминъка и бита на старите български пастири, Гергьовденските традиции и обичаи. Как е изглеждал селскостопанския двор у нас и къщните занаяти преди повече от 100 години ще може да се види във възстановката „Чифликът“.

Фолклор от цяла България ще представи съпътстващият събора Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, а запалените по народните танци ще могат да се включат в голямо „Гергьовско надиграване“,

За най-малките посетители ще има детска творителница, различни арт работилници и пленер „Нарисувай ми овца“.

Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, със съдействието на Министерство на земеделието, храните и горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Повече информация

Bookings

Bookings are closed for this event.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *