Date/Time
Date(s) - 11.09.2021
10:00 - 20:00

Location
на Стадиона в с. Червена вода, Община Русе

Categories


През 2017-та година за пръв път се провежда Комитски събор в село Червена вода.
Тази година той ще се проведе на 11 септември на познатото място.

На 11 септември от 10 часа на стадиона в селището можете да се пренесете в бурното време на въстания, край град Русе. Очакваме Ви и от 11 часа в църквата в селото, където традиционно ще почетем героите от Червеноводската чета с панихида, а също така ще осветим знамето на четата.

Целите ни са да отдадем почит на Червеноводската чета, като чествания свързани с нея се организират от 2009 г., а от 2017 година прераснаха в събор, който е уникален за региона.

Чрез „Комитски събор“ всички заедно ще спомогнем за съхраняването и популяризирането на историческото и културното наследство, занаятите, фолклора и народните ни традиции.

Официална страница на събитието – www.facebook.com/komitskisabor/
.
За участие в конкурсите заявка се подава по имейл в срок най-късно до 5 септември. Участниците в конкурса за песен трябва да знаят, че са ограничени с обща продължителност от 10 минути или до 2 песни за своите изпълнения на сцена.
.
Деян Стайков – председател на НЧ „Гоце Делчев – 2009“ гр. Русе
тел.: 088 699 6812
имейл: vmro_rousse@abv.bg
.

ПРОГРАМА

.
От 10 часа Ви очакваме на стадиона в село Червена вода, където започваме с конкурс за най-добро изпълнение на песни за комити и воеводи. Представяне на танци, традиции и обичаи.
.
От 11 часа в църквата на селото ще осветим знамето на Червеноводската чета. Ще почетем жертвата на четниците с панихида, след което поемаме в шествие към паметника на Тома Кърджиев в центъра на селото.

В 13 часа ще окрием официално Пети Комитски събор.
.
Организиатори: ВМРО-Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“ и НЧ Гоце Делчев – 2009.
Препоръчително е гостите на събора да бъдат облечени в народни носии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *