Date/Time
Date(s) - 09.10.2021
10:00 - 15:00

Location
с. Черни Вит, Община Тетевен

Categories


Празникът на домашните сирена – Черни Вит е уникалната възможност да се съберат хора, които с носталгия си спомнят за традиционните сирена или са слушали разкази за тях. Желанието на организаторите е насочена към представянето на сирена, които не са на пазара, но съхраняват онзи дух от миналото и като жив огън го предават от поколение на поколение. Идеята е да срещнете хора, които да се наслаждават, говорят, спорят на тема традиционни сирена и да пишем нашата история за сирената.
На първото издание, което ще се проведе на 09.10.2021 г, ще бъдат обособени две зони – със сирена от земеделски производители, където ще могат да се закупят сирена и зона на домашните сирена, които ще могат да се дегустират. Ще се запознаете с хора и традиции от различни краища на Балканите и ще създадете нови усещания за вкусове и идеи за кулинарни приключения.
Местните ястия със сирене също ще събират публика, овации и почитатели.

Какво ни е нужно за един празник на сиренето?

– Вино, различни видове пчелен мед, плодове, сладка и мармалади и …
– Място тук ще намерят и занаятчийски дъски за сирене, качета, ножове, преси и цедилки.
– И за да има пълна хармония ще има сандвичи от хляб с квас и какво още? – масло, месо, зеленчуци и …..сирене.
Ще има обособено пространство за дискусии, където хората, които се борят за опазване на ценното ни млечно наследство ще разказват, ще споделят идеи и ще ни запознават с история, за която малко знаем. През годините сиренето е сцена за ценностите на онези, които вярват в опазването и насърчаването на биологичното разнообразие и има какво да научим.
Есента в околностите на Тетевен е пъстра, богата на цветове и дава прекрасна възможност за излети с велосипеди. Съществуващите маршрути са с различна степен на трудност и започват от такива за начинаещи и други с висока степен на трудност. Едно приятно изживяване може да споделим – велосипеди и вместо протеиново барче, примерно, простичка храна със сирене. За любителите на пешеходен туризъм има вълнуващи гледки и пътеки към Чертиград, Бенковска пещера, Петрахиля и Тетевен.
Предвижда се вечеря с пет степенно меню, но след 10.08.2021 година организаторите ще публикуват линк с менюто и как може да се включите в нея.
В това първо издание е предвидена и още една инициатива – хотели, ресторанти и къщи за гости от Рибарица, Тетевен, Голям извор в своите менюта и според усета на своите екипи да предложат местни сирена и ястия с тях.

Организатори на Празника на домашните сирена – Черни Вит са Кметство Черни Вит и Община Тетевен.

Повече информация

1 коментар

  1. Във връзка с противоепидемичните ограничения ще се проведе ли фестивала на сирената?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *