Date/Time
Date(s) - 04.05.2024 - 06.05.2024
10:00 - 21:00

Location
На Площада, с. Антимово, община Видин

Categories


Народно читалище „Развитие-1926 г.“, с. Антимово, и Кметство с. Антимово, община Видин, ви канят на XIV Кулинарно-Фолклорен Фестивал “ГЕРГЬОВДЕН“ на  4, 5 и 6 май 2024 г.

Гостите и участниците във Фестивала ще се насладят на кулинарни конкурси и изложения  – Международно кулинарно изложение и състезание Баш майстор на влашката кухня, готвене на жив огън от участници от България, Румъния и Сърбия.

Ще има изява на танцови състави от България, Румъния и Сърбия и богата фолклорна и музикална програма с участието на „Северняци“, Боряна Карпузова и Денис Махуров, Гайдарска група „Родопски полъх“ – Пловдив, АНПТ „Дунав“, Духов оркестър „Бонония“, Градски духов Оркестър „Видин“ и Христо Косашки.

Специални гости на Фестивала са Народният готвач Мария Иванова от никополското село Асеново, Ангел Ангелов, кулинарен историк от Музей на хляба и традиционните храни – гр. Копривщица, иврачанеца Цветан Дочев – Дедо Скръц.

 

 

Ако искате да се запишете за участие,

да изложите свои изделия или просто се нуждаете от допълнителна информация, може да пишете електронния адрес на НЧ „Развитие -1926 г.“: chitali6te_antimovo@abv.bg

За с. Антимово

Антимово е село в Северозападна България. Намира се в община Видин, на 7 км разстояние от град Видин.
Населението му наброява около 500 души. Антимово е старото – ново име на селото, което бива върнато след промените 1989 година. Преди това дълго време е било познато с името Златен рог. За името на селото съществуват няколко легенди.
Църквата в село Антимово е построена през 1860 г., по време на османското робство с участието и безвъзмездната помощ на всички хора. Цели 135 години населението на селото поддържа църквата и тя е в сравнително добро състояние.
На няколко метра северно от църквата, са издигнати три паметника, поставени в памет на загиналите герои от селото по времето на Балканската и двете Световни войни.
Читалището в Антимово е основано през 1926 г. с действащи по онова време мъжка певческа група и театрален състав, които разнообразявали живота в селото. По – късно бил сформиран и танцов състав, който с течение на годините непрекъснато се възобновявал и действал до 1997 г. Същият е участвал с изяви на събора в Копривщица, където е завоювал “Златен медал”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *