Зеленото сирене от Черни вит, брънзата на Салих Паша и сиренето от стомна на Марин Лесев – звездите на Вечеря с пет традиционни сирена в Тетевен на 22 септември с кулинарните майстори Веселин Бойкинов и Николай Пенев

Резервирай Вечеря с пет традиционни сирена в подножието на връх Петрахиля!

На 22 септември 2023 г., петък, в град Тетевен организираме изискана и ексклузивна Вечеря с пет традиционни сирена в подножието на връх Петрахиля. На вкусното събитие ще може да се насладите на авторски ястия с местни сирена на майсторите на българската кулинария – Николай Пенев и Веселин Бойкинов, съчетани с чудесните вина на Винарна Ялово.

В уютната атмосфера на Вила Арборетум ще се срещнете с Цветан Димитров, посветил последните години на възраждането на българското „зелено“ сирене от региона на Тетевен, който ще бъде и наш домакин.

Елате, за да опитате сирене от стомна на Марин Лесевбрънзата на родопския сиренар Салих Паша – Пашатазрял кашкавал „Тетевен“зряло сирене от Балкана и разбира се, звездата на вечерта, Зеленото сирене от Черни Вит, което може да вкусите само тук.

Вечерята е в навечерието на Празник на домашните сирена в с. Черни Вит, община Тетевен, 23.09.2023 г. (от организаторите на Вечерята) и Български фестивал на сливата, 23-24.09.2023 г. в Троян, които може да посетите и да удължите удоволствието от вкусната храна и вино.

Вечерята е с ограничени места и резервацията ви ще бъде валидна след осъществено плащане.

Организатори на събитието са Празник на домашните сирена – с. Черни ВитКулинарните фестивали на България и Евентспро.бг ЕООД.

Вила Арборетум разполага с определен брой места за настаняване, можем да ви съдействаме с предложения за престой в Тетевен.

Цената на един куверт за участник във Вечерята е 165 лв. (крайна цена).

Празник на домашните сирена – Черни Вит на 9 октомври

Резервирай Вечеря с пет традиционни сирена в подножието на връх Петрахиля!

Храната с история е страст! Преживяне със спомени от детството и онзи стремеж да достигаш до най, най-горната полица на кулинарното изкуство. И като небрежно пръснати подправки с омагьосващ аромат те карат да твориш под звуците и хармонията в полета на мисълта.

В града под тепетата можеш да откриеш както лично преживяване, така и хора с усет за древност и създаващи бъдещето в българската кулинария. От там идват и двамата виртуози в кухнята, които създадоха „Вечерята в подножието на Петрахиля“ – Веселин Бойкинов и Николай Пенев.

Шеф Веселин Бойкинов е онази искрица плам, която може да взриви с емоции цял стадион. Може да бъде дързък и последователен в търсенията за перфектен вкус. Неговите ястия са със запомнящ се образ, като малко бижу в море от безбрежност. Философията му да укротява и покорява енергии ще има възможност да ни омае с традиционни домашни сирена в петстепенното меню във вила „Арборетум“ на 22.09.2023 година.

Шеф Николай Пенев е от хората, които умеят да балансират – мъдростта и предизвикателството на адреналина, модерната кухня и спомена за бабините рецепти. С неговия опит и инстинкт ще имаме възможност да се насладим на максимума, извлечен от всеки продукт.

Кой е Веселин Бойкинов? – Роден в Пловдив, където за всяка улица си има история, понякога много болезнена, но с извлечена поука. Пловдив му дава свода, бунтарство и куп останали в миналото приятели и емоции. Преди 10 години заминава в София и оттогава намира своето амплоа – да бъде бунтовния чаровник в кухнята. Днес е част от екипа на един от най-търсените ресторанти UNICA. Познанията му за традиционни сирена и майсторството му да разгръща вкусовите усещания на хората са негова задача в тази вечеря.

Кой е Николай Пенев? Той е част от екипа на ресторант COSMOS. Преди 13 години напуска Пловдив в търсене на финото усещане за храна, което го потапя в магията на френската кухня, но той иска да покаже емоциите на традиционната българска храна и успява! С него ще нагазим в дълбоките води от кулинарни техники и ще търсим усета за български продукти. Всяка храна е пътешествие за откриване на нови хоризонти, а нашият е да се гордеем с българската, съвременна кулинария.

Какво е храната без вино и историите за него и за това с нас ще е един от най-харизматичните енолози – Димитър Димов.

Кой е Димитър Димов? – Завършил винопроизводство в България и Франция, прави вино на два континента, които са и неговата визитна картичка. Събира древните сортове грозде от българските земи и с подчертан финес е част от създателите на новата ни винена история.

Избран е за енолог №1 на България за 2022 година.

Резервирай Вечеря с пет традиционни сирена в подножието на връх Петрахиля!

Какво включва самата вечеря?

Вечеря с пет традиционни сирена в подножието на връх Петрахиля, 22.09.2023 г., гр. Тетевен, ресторант на вила Арборетум

МЕНЮ

1. Амюз Буш

Еърбаг със сирене в стомна на Марин Лесев и гел от бъз
Придружено с естествено пенливо розе Без грим

2. Салата

Розов домат, брънзата на Пашата, инфузирани чери домати във ферменти, емулсия от домат, пресни билки и квасен хляб
В компанията на Сувиньон блан „Златни ръце“

3. Предястие

Традициите не са каквито бяха „ПКС“
Печен картоф на жар с бредсо-масло, картофено пюре със зрял кашкавал „Тетевен“ и пяна от бяло сирене
Виното ще е от сорт Димят

4. Основно

Ярешко със сезонни гъби, зряло овче сирене от Биосферен парк „Централен Балкан“, боровинки и трюфел със сос Жу
Купаж от Каберне сувиньон, Памид и Рубин BL3ND

5. Десерт

Детство мое
Попара с билков спондж, сладолед от зелено сирене от Черни Вит и Бермонте с Лимонова Върбинка
Наложен Пелин
Вината са на Винарна Ялово

Как да направя резервация – https://bit.ly/3K9I5nm
Съорганизатори са: Кулинарните фестивали на България и и Евентспро.бг ЕООД

Facebook събитие

За въпроси и допълнителна информация – моля свържете се със Стоян Стоянов, Евентспро.бг ЕООД, 0879 646 648, stoyanov@proway.bg.

Празник на домашните сирена в с. Черни Вит

Резервирай Вечеря с пет традиционни сирена в подножието на връх Петрахиля!

Повече информация:

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *