Кулинарен празник „Пелевунска Бурания с трахана от Теменужка Матева“ на 28 май в София

Елате на Кулинарен празник „Пелевунска Бурания с трахана от Теменужка Матева“, за да вкусите от невероятната трахана и типичното за ивайловградското село Пелевун ястие със зелении – Бурания.

На 28 май 2023 г., от 11.00 ч., близо до Пилоните на НДК в София, по време на Фермерски фестивал СОФИЯ.

Лично Теменужка Матева (накратко Нуша) ще ни приготви Бурания с трахана с няколко вида сезонни зелени вкусотии.

Буранията се прави по различен начин в разните населени места на България, но Нуша ще ни я поднесе с три вида зелени растения от Ивайловградско – четлимик, спанак и диво зеле.

Освен да вкусите от чудната Бурания с трахана, ще може да си закупите и от традиционната трахана на Теменужка Матева.

Траханата произхожда от Персия и се среща в Югоизточна Европа и Близкия изток. Tова е „жива храна“, богата на млечнокисели бактерии, тъй като се замесва с квас. По традиция се приготвя лятото, когато жътвата е преминала, житото е събрано и слънцето е най-силно, за да може да се изсуши добре.

Траханата на Теменужка Матева се прави с био-суровини – брашно и булгур от лимец и квас, който се „захваща“ от различни растения, събрани в района на с. Пелевун. В миналото всяко семейство е приготвяло трахана, така гарантирало винaги питателна храна, леснa за приготвяне. Според Теменужка едно време траханата е била защитa срещу глада. Днес тя е защита срещу загубата на памет.

Теменужка Матева е създател и на Школа за традиционна трахана НОЩВИ, в която може да се научите да приготвяте традиционни храни и трахана, както и да пазите кулинарната история на България.

Кулинарен празник „Пелевунска Бурания с трахана от Теменужка Матева“ е част от Кулинарни съкровища от близо и далеч – Фермерски фестивал СОФИЯ и се организира от Кулинарните фестивали на България в партньорство с Теменужка Матева и ХРАНКООП София.

2 коментара

    1. Author

      За съжаление, късно виждаме въпроса – беше обявен от 11.00 до 14.00 ч., но интересът бе много голям и Пелевунската Бурания с трахана свърши към 13.00 ч., но празникът си продължи и до по-късно. Хубав ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *