Празникът на пелина в с. Змейово е на 21 декември

За 13-та поредна година, в събота преди Рождество, старозагорското село Змейово кани гости от близо и далеч да вкусят от емблематичното местно питие и майстори винари – да премерят сили в сътворяването на пелина.

Добре дошли са всички почитатели на българските традиции и ценители на ароматния местен пелин. Празникът, посветен на вековната гордост и уникална емблема на Змейово, се ражда през 2007 г. и се отбелязва ежегодно с богата фолклорна програма и атрактивна конкурсна част, в която своя майсторлък демонстрират много змейовски винари.

Първият змейовски пелин е дело на родения в далечната 1881 г. Стоян Найденов – местен чорбаджия и собственик на винарска изба, дюкян и пивница. Тъкмо той е автор на оригиналната рецепта за приготвянето на знаковото змеевско питие. Като основа се използва специална настойка и старо, домашно вино от миналогодишната реколта – бяло или червено.

В тазгодишния конкурс за змейовски пелин ще участват местни производители. Най-добрите майстори ще бъдат избрани от експерти за пивкост, цвят, аромат и бистрота на напитката. Всички те ще получат предметни награди и грамоти за отличие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *