Фестивал „На Хармана“ в Харманли от 10 до 12 септември

За съжаление, поради пандемията от COVID-19 и предприетите противоепидемични мерки, Фестивал „На хармана“ 2021 се отменя, като мярка срещу разпространяването на вируса!

На 10, 11 и 12 септември 2021 г. за четвърти път Фестивал „На хармана“ в Харманли ще ви предложи много автентични храни и ястия, традиционни занаяти, фолклорни песни и танци, забава за малки и големи.

От столетия пътят от Западна Европа до Истанбул минава през Харманли – град, чието име запечатва историята и традиционния поминък на местните.

„Харманлии“ били хората, работили на хармана – мястото, където се вършеело житото. Харманли започва като крайпътна гостилница за преминаващите търговци, около която постепенно се формирали селище и харман, осигуряващ тяхната прехрана. Затова фестивалът за традиционни занаяти и храна, с който градът вече три години чества бита и историята си, се казва „На хармана“ и един от акцентите в него е артистичната възстановка на обичаите около вършитбата.

За да се стигне до „вършеене“ обаче, се изисква много подготовка. Почвата е благодатна: в Харманли и околните села са запазени редица традиционни занаяти и кулинарни обичаи.

През 2017 г. за първи път граждани на Харманли и гости се събират „На хармана“, за да отпразнуват традициите си.

Над 500 участници на фолклорна сцена и в изложения през целия ден, за да представят своите продукти, традиции и обичаи.

За ЧЕТВЪРТИ пореден път #нахармана ще се пие, пее и танцува (единствено през 2020 г. Фестивалът бе отменен в последния момент заради епидемичната обстановка)

Производители от общината и околните села с гордост излагат продукцията си – вино, тахан и пчелен мед, хляб, сусам и млечни изделия – над 100 щанда.

Освен да се запознаят с местните обичаи около вършитбата и кулинарната традиция, гостите на фестивала могат да посетят кът от традиционен дом и да се насладят на песни и танци от региона.

Фестивал „На Хармана” е фестивал за съхраняване и популяризиране на местните обичаи и традиции.Ще се насладите на традиционни местни ястия и вина, богата фолклорна програма, песни и танци до зори!

Специални гости на събитието тази година ще бъдат:

10.09. /Петък/ Владислава и Тихомир Христозови
11.09 /Събота/ Николай СлавеевЗа любителите на хубавото вино:
12.09 /Неделя/ Екстремен винен тур 4х4

Вижте повече за историята и организаторите на Фестивала

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *