Фестивал „На Хармана“ на 8 и 9 септември в Харманли

Фестивал „На Хармана“ ще се проведе на 8 и 9 септември в Харманли. Фестивалът ще ви предложи много автентични храни и ястия, традиционни занаяти, фолклорни песни и танци, забава за малки и големи.

За какво са традициите, ако не ги почетем? За какво е храната, ако не я споделим? И за какво е българският фолклор, ако не го покажем?

Заповядайте по Харман време в Харманли. Заедно да отпразнуваме плодородието, хляб да замесим и руйно вино да налеем. Там моми и момци чудни песни пеят, кръшни хора извиват.

Ще видите възстановки на местните поминък и традиции; изложение на бита и занаятите; приготвяне на автентични местни рецепти и дегустации на място; представяне на традиционния обичай, свързан с гроздобера и мачкане на гроздето.


От столетия пътят от Западна Европа до Истанбул минава през Харманли – град, чието име запечатва историята и традиционния поминък на местните.

„Харманлии“ били хората, работили на хармана – мястото, където се вършеело житото. Харманли започва като крайпътна гостилница за преминаващите търговци, около която постепенно се формирали селище и харман, осигуряващ тяхната прехрана. Затова фестивалът за традиционни занаяти и храна, с който градът вече три години чества бита и историята си, се казва „На хармана“ и един от акцентите в него е артистичната възстановка на обичаите около вършитбата.

За да се стигне до „вършеене“ обаче, се изисква много подготовка. Почвата е благодатна: в Харманли и околните села са запазени редица традиционни занаяти и кулинарни обичаи.

През 2017 г. за първи път граждани на Харманли и гости се събират „На хармана“, за да отпразнуват традициите си.

Повече информация:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *