Школа Нощви за приготвяне на българска Трахана ще се проведе на 6 август в несебърското село Гюльовца

Ако сте на българското Черноморие – не пропускайте морското издание на Школа Нощви за приготвяне на българска Трахана в несебърското село Гюльовца.

Ето и поканата от една от най-известните майсторки на българската трахана – Теменужка Матева:

„Ще подготвим кваса.

Ще говорим за ферментацията, за това колко е полезна траханата и как сами да си я направите.

Ще си говорим и ще споделим рецепти за трахана.

Ще смелим булгура заедно, ще се потопим в магията на селото, в домашно приготвената храна, като разбира се гостите ще опитат и ястия с трахана.

Ако и за вас не са интересни бетонните стени и застроеното море, ако целият този кич ви е досаден и искате за малко да се откъснете и да се насладите на едно наистина различно изживяване – ние ви очакваме!“

https://youtube.com/watch?v=pWbKSpyuGaU%3Ffeature%3Doembed
https://youtube.com/watch?v=WkSI3rlnhvA%3Ffeature%3Doembed

Цената за участие на Работилницата е 50 лв. за един човек, като зависи от броя и потвърдили в събитието.

Ако имате интерес за участие – първо се свържете с Теменужка Матева за потвърждение и детайли: https://www.facebook.com/groups/424212242337477/


Траханата произхожда от Персия и се среща в Югоизточна Европа и Близкия изток. Tова е „жива храна“, богата на млечнокисели бактерии, тъй като се замесва с квас. По традиция се приготвя лятото, когато жътвата е преминала, житото е събрано и слънцето е най-силно, за да може да се изсуши добре.

Траханата на Теменужка Матева се прави с био-суровини – брашно и булгур от лимец и квас, който се „захваща“ от различни растения, събрани в района на с. Пелевун. В миналото всяко семейство е приготвяло трахана, така гарантирало винaги питателна храна, леснa за приготвяне. Според Теменужка едно време траханата е била защитa срещу глада. Днес тя е защита срещу загубата на памет.

Теменужка Матева е от Ивайловград и е създател и на Школа за традиционна трахана НОЩВИ, в която може да се научите да приготвяте традиционни храни и трахана, както и да пазите кулинарната история на България.

Повече информация:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *