Date/Time
Date(s) - 27.08.2021 - 29.08.2021
5:00 - 3:00

Location
Площада на с. Чупрене

Categories


Петнадесетото издание на традиционния турлашки събор „Када кум прасе и ти вречу“ в Чупрене ще бъде официално открит на 27 август 2021 г. от 17:00 часа на площада в селото, съобщава БНР – Радио Видин.
Съборът ще бъде 3 дни, като ще има множество участници от народни читалища, които ще представят своите програми. Всяка вечер е организиран концерт.
Гостите и жителите на Чупрене ще могат да присъстват на демонстрация на приготвяне на традиционни турлашки ястия и обредни хлябове, приготвени от български и сръбски готвачи, както и да ги опитат, да се запознаят с предметите от бита на нашите предци, да се възхитят на изделията, изработени от сръчните ръце на турлакинята и майстора-занаятчия, да присъстват на демонстрацията на някои старинни и позабравени обичаи като влачене на вълна, предене, тъкане и работа с грънчарско колело, и др.
Фестивал на турлашката кухня на хижа "Горски рай"
Участниците във Фестивала могат да си закупят екологично чисти продукти от местните производители на селскостопанска продукция, да се потопят в магията на българския фолклор.
След откриването започва фолклорната програма:
В събота фолклорната програма започва от 10:00 часа и е вечерта до 12, а в неделя започва от 9 и половина и е до 17 часа, когато е и официалното закриване. Има множество търговци, производители, които са разположили своите щандове по главната улица, която е обособена като търговска улица.
В Чупрене се готвят да посрещнат над 1000 участници в единствения у нас турлашки фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу“. Вече е ясна и програмата на традиционното събитие, което миналата година бе отменено заради пандемията, обясни Венеция Рангеловска от местното читалище:
„Интерес има, около 80 колектива вече са се записали. Над 1000 ще са поне участниците от областите Видин, Враца и Монтана, най-далечните участници са ни от град Златица, имаме три колектива. Очакваме гости от Велики извор, Сърбия, но всичко зависи от това дали ще им бъде разрешено да преминат границата, какво ще им изискват във връзка с коронавируса. Всеки колектив представя програма по тяхна преценка, обикновено типична за региона, който представят. Нашите, турлашките колективи се представят повечето с турлашки песни и обичаи, докато другите с характерните за техния регион.“
В последния фестивален ден организаторите са подготвили много изненади – ще се проведе конкурсът „Мини мис и мини мистър турлаче“ за деца до 10-годишна възраст, облечени в традиционни турлашки носии. За децата е организиран и специален рисувателен кът, за любителите гастрономи ще има кулинарна изложа и демонстрация по приготвяне на традиционни турлашки ястия. Специален гост на традиционната турлашка кухня ще бъде готвач от Сърбия, който ще предложи турлашки сръбски специалитети
Организатори на Фестивала са Народно читалище „Христо Ботев-1897“-Чупрене и Община Чупрене.
До 2012 година той се провежда в рамките на един съботен ден през месец юни. През 2013 г. организаторите разгръщат събитието в рамките на 2 дни, а поради засиления медиен интерес, както и растящия брой желаещи да го посетят – от 2014 г. – той се провежда в продължение на 3 дни.
Допълнителна информация може да получите на моб. тел. 0884628273, 0885024929 и на Facebook страницата на Община Чупрене

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *