Date/Time
Date(s) - 13.06.2024 - 15.06.2024
10:00 - 19:00

Location
с. Чупрене

Categories


Осемнадесетият традиционен турлашки фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу“ в село Чупрене, област Видин, ще се проведе от 13 до 15 юни 2024 г.
Съборът ще бъде 3 дни, като ще има множество участници от народни читалища, които ще представят своите програми.
Както съобщава TravelNews „Съборът датира от 2006 година с международно участие, но няма конкурсен характер. В него могат да участват танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, групи за обичаи, както и индивидуални изпълнители без възрастови ограничения“.
Гостите и жителите на Чупрене ще могат да присъстват на демонстрация на приготвяне на традиционни турлашки ястия и обредни хлябове, приготвени от български и сръбски готвачи, както и да ги опитат, да се запознаят с предметите от бита на нашите предци, да се възхитят на изделията, изработени от сръчните ръце на турлакинята и майстора-занаятчия, да присъстват на демонстрацията на някои старинни и позабравени обичаи като влачене на вълна, предене, тъкане и работа с грънчарско колело, и др.
Фестивал на турлашката кухня на хижа "Горски рай"
Участниците във Фестивала могат да си закупят екологично чисти продукти от местните производители на селскостопанска продукция, да се потопят в магията на българския фолклор.
Организатори на Събора са Народно читалище „Христо Ботев-1897“-Чупрене и Община Чупрене.
До 2012 година той се провежда в рамките на един съботен ден през месец юни. През 2013 г. организаторите разгръщат събитието в рамките на 2 дни, а поради засиления медиен интерес, както и растящия брой желаещи да го посетят – от 2014 г. – той се провежда в продължение на 3 дни.
Допълнителна информация може да получите на Интернет страницата и на Facebook страницата на Община Чупрене
За Община Чупрене:
Разположена е в северозападната част на България, по северните и северозападните склонове на Стара планина, непосредствено до държавната граница с Република Сърбия.
Разстоянието от общинския център с. Чупрене до столицата София е 160 км., до гр. Монтана е 60 км, а до град Видин е 75 км.  Релефът е предимно планински, силно пресечен и с голяма разлика в надморските височини. Най-високата точка е първенецът на западна Стара планина връх “Миджур” – 2,168 м, а най-ниската точка е край махала Фалковец – 320 м.
Неповторимо съчетание от просторна равнина, планински реки и горди върхове прави общината привлекателна за туризъм.
Ако сте любители на планината, заповядайте на празника на Чупренския Балкан, който се провежда втората събота на месец август в местността “Бекинска шобърка”, в непосредствена близост до Биосферния резерват  “Чупрене” , който от 1977г. е в списъка на ЮНЕСКО за защитените територии.
В този див и примамлив кът на Стара планина можете да се насладите на чист въздух, красива природа и тишина, да усетите аромата на редки билки и цветя, да опитате вкуса на горски малини, ягоди и боровинки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *