Date/Time
Date(s) - 24.06.2024
10:30 - 14:00

Location
Етнографска къща в гр. Кула

Categories


За първи път – на 24 юни 2024 г., понеделник, на вълшебния летен празник Еньовден  Община Кула и НЧ „Просвета 1882“ – гр. Кула организират  фолклорния фестивал и конкурс за ястие с билки и подправки  – „Айдушко едене“.

Конкурсът носи името на славния герой от местния фолклор – легендарния „Кулски айдук“, който е много хитър, куражлия и веселяк. Обича да краде от съседските лехи и готви манджи с неустоим вкус и аромат! Айдукът е еманация на  сложния, шарен и многопластов свят на кулчанина. Едене е думата от кулския диалект, която означава „храна“.

Фолклорен фестивал и Конкурс за ястие с билки и подправки „Айдушко едене“2024

Конкурсът е за ястия с много билки и подправки, които всеки кулски майстор или домакиня смесват по своя  семейна  рецепта, за да се получи уникален букет от миризми, който да придаде невероятен вкус и аромат на ястието.

Конкурсът ще се проведе на два етапа: събиране на рецепти за ястия с билки и подправки и кулинарна изложба на вече изпълнените рецепти. Няма ограничения за участниците – от всички възрасти, пол, местоживеене. Няма ограничения и за ястията – може да бъдат супи, салати, предястия, основни,  хлябове, десерти и други, като единственото условие е да съдържат много билки и подправки.

Рецептите трябва да бъдат изпратени или донесени на организаторите от Община Кула и НЧ „Просвета 1882“ – Кула до 19 юни, а сготвените ястия участват в кулинарна изложба на 24 юни от 10.30 часа в Етнографската къща в гр. Кула.

Жури от изпитани кулинари начело с Кулския айдук ще оцени участващите ястия.

За отличените ще има награди, осигурени от кмета на Община Кула д-р Владимир Владимиров.

Подготвена е и забавна програма за гостите, освен възможността да опитат кулинарните деликатеси с парче домашно омесен хляб. Тя включва кулски песни, изпълнени от народния хор към читалището, кулски хора, селфи с Кулския айдук, минаване за здраве и късмет под Еньовския венец и др.

Задължителен атрибут на празника е еньовския венец, изплетен от лековити билки и цветя, набрани преди изгрев слънце на Еньовден, окъпани в свежата роса на лятното утро. Всички присъстващи минават  под еньовския венец и си пожелават сбъдване на мечтите и добрини.

Фестивалът поставя началото на поредица от хубави летни празници в Кула, чийто апогей е по времето на традиционния Кулски панаир през месец август.

За повече информация можете да се обърнете към организаторите: Община Кула, Христела Христова, тел.0884705567; НЧ „Просвета 1882“ – гр. Кула, тел.0938/32171.

Повече информация от Община Кула

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *