Date/Time
Date(s) - 22.06.2019 - 23.06.2019
All Day

Location
Сандански

Categories


Петото издание на международния танцов фестивал „Хоро край Пирина“ събира в Сандански и Мелник деца и любители на народните танци.

Фолклорния танцов фестивал “Хоро край Пирина” се провежда всяка година в края на месец юни. В слънчевия, курортен град – Сандански.Ежегодно се събират стотици,а в последните години и хиляди танцьори и певци носещи в душите си голямото ни богатство наречено фолклор.

Организаторите се стараят и тяхната амбиция е да надграждат и допринасят за развитието на събитието.

През първите две години от създаването му целта е да се покажат българските народни автентични хора от любителски състави от страната и чужбина.В следващите две години фестивала се разраства, като организират и детски фестивал,в който вземат участие деца от 6 годишна възраст до 18-годишнна възраст.

По съвместна идея с община Сандански решават да съчетаят два фестивала в едно, а именно „Мелнишки дни на Възрожденската култура”, гр. Мелник, и „Хоро край Пирина”, гр. Сандански. Фестивалът е свързан с българския празник на билките „Еньовден”.

През втория ден канят всички гости и участници в най-малкия град в България – Мелник,в който са организирали алея на занаятите, представя се обичая „Еньовден”, награждават се групите победители и заедно закриват фестивала с песни и хора, като голям празник под съпровода на народни певци и изпълнители. Но нека да спрем до тук и оставим малко изненади…

Целите на фестивала са да дават възможност за изява на десетки групи от страната и чужбина/Гърция,Македония,Румъния,Русия,Полша,Украйна и много други/. Да се запази българщината ни, танците ни, музиката ни, ритъма и такта, които само ние притежаваме.

България ще е жива и цяла докато не спрем да танцуваме ръка за ръка и пеем в един глас!!!

https://www.facebook.com/events/350398545558866/

http://horokraipirina.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *