Date/Time
Date(s) - 06.05.2022 - 08.05.2022
10:00

Location
Площада на с. Антимово, община Видин

Categories


Народно читалище „Развитие-1926 г.“, с. Антимово, и Кметство с. Антимово, община Видин, ви канят на  XII Международен Кулинарно-Фолклорен Фестивал “ГЕРГЬОВДЕН“ на  6, 7 и 8 май 2022 г.

Гостите и участниците във Фестивала ще се насладят на кулинарни конкурси и изложения  – Баш майстор на влашката кухня /приготвена типично влашка храна/, Кулинарно вдъхновение /приготвяне на съвременни рецепти/, Най красива празнична погача, Най-автентично приготвено ястие, Най-атрактивен щанд, Най-вкусното гергьовско ястие и През сълзи към победа /бързо рязане на лук за определено време/.

Фестивалът е част от културния календар на Министерството на културата и има конкурсен  характер в кулинарната си част. Могат да участват всички  желаещи кулинарни и фолклорни групи от читалища, училища, сдружения, клубове и други непрофесионални самодейни организации.

Възрастови граници няма.

Разходите за транспорт и настаняване  са за сметка на участниците, организаторите  подсигуряват закуска на участниците в деня на изявата.

В рамките на фестивала могат да участват занаятчии, които да представят своите произведения чрез предварително информиране на организаторите.

Всички участници получават грамота за участие и сувенирен подарък.

Организаторите си запазват правото за промени на времетраенето  на изявите в зависимост от броя на заявките за участие.

След обобщаване на заявките, организаторите изготвят програма на фестивала и уведомяват колективите за деня и часа на тяхната изява.

ЗАЯВКА за Участие – Фолклорна част

В кулинарната част на фестивала се организират няколко състезания в следните категории:

 1. Баш майстор на влашката кухня /приготвена типично влашка храна/- получава грамота и сувенир, останалите получават грамота за участие
 2. Кулинарно вдъхновение /приготвяне на съвременни рецепти/- една награда с грамота и сувенир, останалите получават грамота за участие
 3. Най красива празнична погача – ще бъдат отличени трима победители – първо, второ и трето  място с грамота и сувенир, останалите получават грамоти
 4. Най-автентично приготвено ястие – първо, второ и трето място с грамота и сувенир, останалите получават грамоти
 5. Най-атрактивен щанд – една награда с грамота и сувенир, останалите получават грамота за участие
 6. Най-вкусното гергьовско ястие – голямата награда на фестивала и грамота, останалите получават грамоти за участие
 7. През сълзи към победа /бързо рязане на лук за определено време/- излъчва се един победител с грамота и сувенир, останалите получават грамоти за участие

През фолклорната част на  фестивала се предвиждат следните състезания:

 1. Най-лична девойка – една сувенирна награда и грамота, останалите получават грамоти
 2. Най-напет юнак – една сувенирна награда и грамота за участие, останалите получават грамоти
 3. Надиграване на българска ръченица – първо, второ и трето място със сувенири и грамоти, останалите получават грамоти
 4. Най-млад участник – една сувенирна награда и грамота
 5. Най-възрастен участник – една сувенирна награда и грамота
 6. Една голяма награда на фестивала по преценка на журито

За с. Антимово

Антимово е село в Северозападна България. Намира се в община Видин, на 7 км разстояние от град Видин.
Населението му наброява около 500 души. Антимово е старото – ново име на селото, което бива върнато след промените 1989 година. Преди това дълго време е било познато с името Златен рог. За името на селото съществуват няколко легенди.
Църквата в село Антимово е построена през 1860 г., по време на османското робство с участието и безвъзмездната помощ на всички хора. Цели 135 години населението на селото поддържа църквата и тя е в сравнително добро състояние.
На няколко метра северно от църквата, са издигнати три паметника, поставени в памет на загиналите герои от селото по времето на Балканската и двете Световни войни.
Читалището в Антимово е основано през 1926 г. с действащи по онова време мъжка певческа група и театрален състав, които разнообразявали живота в селото. По – късно бил сформиран и танцов състав, който с течение на годините непрекъснато се възобновявал и действал до 1997 г. Същият е участвал с изяви на събора в Копривщица, където е завоювал “Златен медал”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *