Балът в Бърдарски геран показва традициите на банатските българи на 29 август

Дружеството на банатските българи в България – Фалмис съвместно с Кметство Бърдарски геран и Народно читалище „Съединение-1923“ – с. Бърдарски геран организират Балът.

Балът в Бърдарски геран
Снимка: Йордан Йорданов-Дълес

Балът е традиционно събитие в края на лятото, което събира банатски българи от България и чужбина, както и всички, които искат да се докоснат до красотата и магията на тази малка общност.

Балът в Бърдарски геран побира в себе си целия ентусиазъм и хъс за живот на хората, които го създават.

Обличайки носиите за няколко часа всички да могат съпреживеят уникалната сила на съчетаването на миналото и бъдещето в тази вечер на Бала, когато всеки ще се опита да излезе от ежедневието и да се потопи в едно друго време – времето, в което живее паметта и прозира мечтата.

Балът в Бърдарски геран
Снимка: Стоян Лазаров

Организаторите споделят: „От днес до края на август ще имате възможност да видите как едно събитие в общността през лятото и трудът на десетки хора захранват едно друго събитие през зимата и обезпечават посрещането на нашите събратя от Банат.“

За всички на площада ще свири отново Замфировската духова музика с ръководител Атанас Димитров. Читалището ще се включи с атракциите в прекрасно поддържания музей и с танцови двойки в първата част на Бала – изпълнение на банатските български танци.

Използвана е информация и от bardarskigeran.eu: Балът в Бърдарски геран

Повече информация за събитието

Повече информация за банатската общност:

Банатски българи

Банатски българи

Етно: Банатските българи

Балът в Бърдарски геран
Снимка: Стоян Лазаров

Вижте повече:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *