Банатски вкусотии в никополското село Асеново на 14 август на десети юбилеен кулинарен фестивал

Десетото издание на Международния кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село” ще се проведе на 14 август 2021 г. от 8.30 до 12.30 ч. в с. Асеново, община Никопол.

Целта на фестивала е популяризиране и съхранение на кулинарните традиции на различните населени места и етноси, представени в кулинарни изложби и демонстрации на живо, както и представянето на местния фолклор чрез народни носии и фолклорни изпълнения.

Международен кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село” 2021

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА

8:30 „НА ЖИВО ОТ БАНАТСКАТА КУХНЯ” – ЛЮТИКА (подготовка за състезанието и разпределяне на затапите)08:30 – 09:00 Състезание „През сълзи към победа” и рязане на зеленчуците за лютиката с участието на доброволци от Антимово, Видинско09:00 – 09:30 Откриване09:30 – 10:30 Дегустация на храниИОЦЕНКА НА КОНКУРСИТЕ„Кулинарно вдъхновение” «Аз приготвих банатски вкусотии»„ Сътвори и покажи – храна от плодове и зеленчуци”Паралелно фолклорна сцена10:30 до 11:0010:30 –11:00 Празнична литургия в храм „Св. Троица“11:00 – 11:30 ОБЯВЯВАНЕ НА НАГРАДЕНИТЕ ХРАНИ11:30 – 12:30 Фолклорна сценаОфициално закриване!Носете си маски и спазвайте дистанция това е молбата на организаторите на събитието.

ИЗЛОЖБИ – БАЗАРИ:

  • „БАНАТСКИ ВКУСОТИИ” – с участието на банатски храни от различните населени места
  • „ТРАДИЦИОННИТЕ ХРАНИ НА МОЕТО СЕЛО” – автентични храни от всяко населено място
  • „КУЛИНАРНО ВДЪХНОВЕНИЕ” – категория за съвременни рецепти

АТРАКЦИИ ЗА ФЕСТИВАЛА:

На открито на площада от доброволци  в определени часове на деня ще се демонстрира приготвяне на някои местни традиционни храни, ще имате възможност да участвате в тях и да ги дегустирате.

На площада пред читалището ще се любувате на изпълнителите на автентични песни и танци и други атракциони.

Ще се проведат състезания- конкурси , които за десета поредна година се оценяват от почетно жури:

На живо от банатската кухня” – ще бъде даден приза „Баш майстор на банатското ястие”

Аз приготвих банатско ястие ще бъде даден приза „Майстор на банатско ястие”

„През сълзи към победа” – състезание по рязане на лук – ще бъде отличен 1 победител, получаващ награда и грамоти за останалите

„Сътвори и покажи – храна от плодове и зеленчуци” –кулинарна изложба, при която всеки, който иска да участва, трябва да  приготви и донесе храна от плодове и зеленчуци послучай международна годината. Ще бъде отличен І, ІІ и ІІІ място, получаващи награда и грамота, останалите грамоти за участие.

НАЙ-ВКУСНО ЯСТИЕ – ще бъдат отличени І, ІІ и ІІІ място

НАЙ-АВТЕНТИЧНО ЯСТИЕ – ще бъдат отличени І, ІІ и ІІІ място

КУЛИНАРНО ВДЪХНОВЕНИЕ- ще бъде отличен един победител, останалите с грамоти за участие

НАЙ – АТРАКТИВЕН ЩАНД – ще бъде отличен 1 победител, получаващ награда и грамота

Фестивалът се организира от  Народно читалище „Петър Парчевич-1927” – с. Асеново, общ. Никопол с подкрепата на Община Никопол и Кметство с. Асеново, ЗКПУ „Асеново” със съдействието на Фондация „Америка за България” и Платформа АГОРА по проект „Активни граждански общности чрез читалищата в България“ – втори етап.

Идеята се ражда след посещение на секретаря на читалището – Мария Иванова в подобен тип събитие в унгарският град Козард. Инициативата стартира през 2011 г. като проект към Сдружение „Платформа АГОРА” в тяхното направление „Фестивали”. Събитието бързо се развива през годините и постепенно въвежда нови категории и раздели, развива конкурсен характер и става все по- популярно, излъчвано по множество телевизии и отразявано в редица печатни  и електронни издания.

Повече информация:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *