Градски игри в Тютюневия град, Пловдив

  • Очаквайте Уикенд за градски игри 2019 от 25 до 27 октомври!

Нов начин за осмисляне на Тютюневия град предлагат от Фондация Пловдив 2019, заедно с италиански създател на игри в градски пространства, арх. Матео Угузони. Неговата концепция развива идеята за градски игри като метод и активна стратегия за обживяване, облагородяване и привнасяне на ново съдържание в изоставени градски зони. Експериментът вече се е случил в Матера и Пловдив, като неин партньор в Европейска столица на културата 2019, ще осъществи тази интересна идея.

„Тютюневият град” е проект, целящ съживяването на квартала, посредством мултижанрови артистични акции, инсталации, изложби и проучвания.

Проектът развива идеята „прозорците – очите на града”. Всеки прозорец в Тютюневия град да се превърне в сцена или платно – на един от тях да пее музикант, на втори да има звукова или светлинна инсталация, а третият да е театрална сцена. Проектът да се състои от няколко етапа: спонтанно окупиране на сградите с артистични акции – покана за среща със собствениците, политиците, инвеститорите и гражданите; създаване на модел за реставрация с архитекти, дизайнери и граждани и даряване на този модел/концепция на града.

Градските игри и творческите експерименти в публична среда, ще вдъхнат живот на изоставени места, като по този начин ще бъде и разнообразена културната програма на Пловдив – Европейска столица на културата за 2019.

Повече информация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *