Кулинарен празник „Гозбите на Добруджа – Лучник, Мамалига, Пилешка яхния и Лучено със сини сливи“ на 27 март в Добрич

На 27 март, понеделник, имаме удоволствието да готвим на открито в Добрич четири местни и много вкусни гозби от Добруджа – Добруджански лучник, Пилешка яхния и Мамалига от Коритен и Лучено със сини сливи от тутраканското село Шуменци.

Кулинарният празник в Добрич се организира на открито – пред входа на Спортна зала „Добротица“ в Парк Свети Георги и започва в 12.00 ч. и продължава до 14.00 ч.

Диана Маркова, кулинарен майстор от Добрич и екипът й от добре познатия в града ресторант „Мечока БЕН“, ще приготвят Добруджански лучник и Пилешка яхния. Тя не се плаши за готви за повече хора и на открито, а добруджанската кухня е „в кръвта й“.

Калина Михайлова от тутраканското село Шуменци е била учител през целия си живот, а сега – вече петсионер – обича да готви вкусни местни ястия, а също така е и колекционер на народни носии. Част от носиите ще видим като етнографска изложба и по време на Кулинарния празник. Калина ще ни приготви Лучено със сини сливи, за което е сигурна, че ще си „оближем пръстите“.

Добрите хора от село Коритен, община Крушари, ще ни сготвят мамалига и ще ни донесат и други добруджански гозби. Чакаме с нетърпение 🙂

Група „Добруджански Славей“от град Генерал Тошево ще ни попеят, а опитните кулинарки, организирани и от Народно читалище „Светлина-1941“, ще приготвят специално за Кулинарния празник добруджански хлябове, пити, мекици, баници, малай, добруджански боб, лозови и зелеви сърми, празеник и др.

Във фолклорната програма на Кулинарният празник ще участват и самодейците от Певческа група „Пъстроцвет“ на читалищните секретари на община Добричка и Певческа група „Каралезки славей“ – НЧ „Просвета 1940“ с. Царевец, общ. Добричка.

Благодарим за партньорството и помощта на Българска асоциация за селски и екологичен туризъм (БАСЕТ) (https://www.facebook.com/profile.php?id=100064873140527) и Фермерски пазар „Вкусът на Добруджа“ (https://www.facebook.com/FPDobrich/?ref=page_internal&locale=bg_BG)!

Кулинарните фестивали на България, заедно с неповторимите майстори на вкусните ястия от град Добрич, село Коритен, община Крушари, град Генерал Тошево и тутраканското село Шуменци ще подготвим повече от 350 порции за жителите и гостите на Добрич.

Кулинарният празник е част от двудневното Изложение на местни продукти, което се провежда в Добрич на 27 и 28 март в залите на Спортна зала „Добротица“. Форумът е организиран от Министерството на земеделието със съдействието на Община Добрич и се очаква да присъстват представители на местните земеделски общности и Местни инициативни групи (МИГ) от цяла България.

Елате, за да опитате безплатно вкусните Добруджански лучник, Пилешка яхния и Мамалига от Коритен и Лучено със сини сливи от Шуменци.

Заповядайте, за да видите как се готвят наживо традиционните местни ястия, да ги опитате и да си поговорите с техните майстори!

Да запазим заедно българската традиционна храна и ястия!

Повече информация:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *