Празник на сланината и греяната ракия се провежда в Априлци на 11 и 12 февруари

Празник на сланината и греяната ракия в Априлци представя вкусните и традиционни за региона храни и напиткии се организира от Община Априлци с подкрепата на Народно читалище „Светлина – 1895“.

Празникът ще се проведе за първи път в рамките на два дни – на 11 и 12 февруари 2023 г. (събота и неделя) на площада в центъра на града.

Празникът е организиран за първи път през 2011 година, с цел опазване на старите български традиции чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия, на фона на народни песни, хора и хумор.

Празник на сланината и греяната ракия в Априлци

Събитието през годините намери свои радетели, последователи и съмишленици в цялата страна, които превръщат площада в трибуна на неизчерпаема жизнерадост и неповторимост.

Всички посетители имат възможност да вкусят от т.нар. „Бабината гозба”, приготвена от 30 кг. сланина, 500 яйца и 30 кг. праз лук, приготвена в „големия чорбаджийски тиган”.

Организаторите на голямото февруарско мероприятие подготвят и разнообразни конкурси с участието само на местни производители, : „Надпревара за най-вкусна и крехка сланинка”„Кулинарна изложба – базар за ястия със сланина”„Конкурс за домашна ракия – ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус”.

Повече информация:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *