Date/Time
Date(s) - 10.02.2024 - 11.02.2024
10:00 - 13:00

Location
с. Бърдарски геран, община Бяла Слатина, на Площада

Categories


На 10 и 11 февруари 2024 г. отново улиците на с. Бърдарски геран, ще се изпъстрят с красотата на маскирани хора, защото е време за ФЪРШАНГИ.
За първи път фестивалът ще се проведе в два дни изпълнени със смях и веселие.
Ще се запознаете с тайните на традиционното банатско „убивань“, на демонстрацията, която сме подготвили.
Градуса на настроението ще се вдигне на хумористичния концерт а майстори на кълбасите ще мерят сили в състезанието за „Най-хубава кълбасъ“.

Съвместно с фестивала се организира и занаятчийски базар, на който се предлагат традиционни деликатеси от банатската кухня, сувенири и занаятчийски изделия.

ПРОГРАМА

За връзка:
0887592145
0888300936
0886015456
E-mail: saedinenie_1923@abv.bg

За Карнавален фестивал „Фършанги” в Бърдарски геран

По инициатива на Народно читалище „Съединение-1923” на 6 март 2011 г. се появява фестивал, който събира всяка година в с. Бърдарски геран желаещите да изживеят вълшебството на карнавала. За банатските българи Фършанги (унг. Farsang, нем. Fasching) са трите дни на карнавално веселие от последната неделя преди Великия пост до Пепеляна сряда. Сред православните е известен като „Заговезни“.

В Католическата Църква по цял свят преходът между обикновеното литургично време и времето на Великия пост преди Великден се отбелязва с карнавални шествия и всеобщо веселие. Изживяване на няколкодневен контролиран хаос, който излиза на площадите, по улиците, замайва с пъстротата на костюмите и неочакваността на закачките, когато всеки взема чужда роля, маскира се и участва в завихрящото веселие.

На Пепеляна сряда, когато свещеникът в храма поръсва с пепел главите на вярващите с думите „Спомни си, човече, че си прах и на прах ще се превърнеш”, се слага край на тази феерия с цел активността да се насочи към човешката душа за подготовката й по време на поста в очакване на най-великото събитие – Възкресението.

Фестивалът „Фършанги” запазва най-добрите традиции на празника, а през годините покрай традиционното шествие богатството му се увеличи с базар на занаятчийски произведения, типични банатски български деликатеси и хумористичен концерт. Всеки може да участва според силите и желанието си. Освен многобройните участници от Бърдарски геран, редовно участват групи от селата Гостиля, Асеново, Трънчовица. Както и многобройните приятели на Бърдарски геран от близо и далеч, дошли да допринесат с фантазията, костюмите и доброто си настроение за успешните първи стъпки на фестивала.

Facebook събитие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *