Date/Time
Date(s) - 27.06.2020
10:00 - 13:00

Location
с. Смилян, Механа „Аида”

Categories


Събитието е с фокус запознаване с приготвянето на традиционни родопски ястия.

Разбира се, кулинарната демонстрация ще започне с приготвяне на паниран смилянски фасул, като характерно местно предястие, подходящо за мезе за бира и вино.

Ще продължим с приготвяне на синдермьо – царевичен качамак с със сиренина от кашкавал – ястие, слагано на трапезата в миналото при празнични поводи за семейството. Няма как да пропуснем две ястия, без които палитрата от родопски специалитети би била непълна – патетник и клин.

Клинът (родопска баница с плънка от ориз яйца и сирене) ще бъде приготвен със сезонна зеления – лапад, киселец или скрипалец.

Ще завършим с демонстрация на смидарь – в Родопите обреден хляб за новородено, който ще бъде и десерта в набора от храни, включени в демонстрацията.

Демонстрацията е част от дейностите от проект #ТвоятаХрана на Фондация БИОСЕЛЕНА за намаляване на разхищението на храна. Участието е безплатно, но броят на участниците е ограничен! За информация и регистрация пишете на имейл rossen.vassilev@biodiversity.bg.

Повече информация

Какво можете да посетите, докато сте в Смилян:

Етнографска сбирка на „Смилянския фасул и традиционните родопски терлици”
Фотоизложба „Села: памет и живи традиции във фотообектива” в Посетителски информационен център- Смилян https://www.facebook.com/SmilyanVisitorCenter/
Комплекс „Млечен дом” http://mlechendom.com/, където можете да си напазарувате висококачествени жълти сирена и други млечни продукти, произведени от мляко от българско родопско говедо, както и мед, сладка от горски плодове и билки.

Какво още да посетите в радиус от 30 км от Смилян:

Пещера „Ухловица” https://www.facebook.com/uhlovitsa/
Проходна пещера и антична и средновековна крепост „Калето” край с. Кошница https://www.facebook.com/krepost.kaleto.koshnitsa/
Пещерна система „Голубовица” – виа ферата, алпийски тролей, каньонинг www.hodih.com
Надарска пещера https://www.facebook.com/nadarska/
Туристическа пътека Изврът на р. Арда” – отс. Арда през мах. Билянска и барбекю „Дядова ряка” https://www.facebook.com/DiadovaRiaka/, изворът на р. Арда и родопският връх Ком https://www.facebook.com/100000788875103/posts/3215209375181993/
Агушеви Конаци в с. Могилица https://www.facebook.com/104412681222827/posts/128194475511314/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *