Date/Time
Date(s) - 01.08.2020
12:00 - 14:00

Location
Чипровци, Гостоприемница КИПРО

Categories


Искате ли да научите тайните на торлашките специалитети? С помощта на Снежана от Чипровци ще разберем как да използваме пълноценно и без остатък хранителните продукти, за да направим:

– Супа от листа на цвекло и киселец
– Наложена баница с традиционни ръчно-точени чипровски кори
– Гньетени чушки (пълнени сушени чушки с боб)
– Пръжено (бъркани местни сезонни зеленчуци на тиган)

Заповядайте на 1 август (събота) от 12 ч. на кулинарна работилница по проект „Твоята храна“, която ще се проведе в гостоприемница “Кипро” в Чипровци / Гостоприемница “Кипро”. Във всяка Чипровска къща има тъкачен стан; накрая Снежана ще ни демонстрира и как се тъкат прочутите чипровски килими!

Запишете се като попълните формата: https://forms.gle/h7jqPUaeHfNEajgB7 . Очаквайте наш имейл за потвърждение!

Събитието се организира по проекта „Твоята храна“: hrana.bioselena.com

Районът на Чипровци предлага множество възможности за приятен и полезен уикенд. Ето само няколко идеи за места, които можете да посетите:

Чипровският манастир „Свети Иван Рилски“ е построен през 10 век и повече от 9 века е бил важно и духовно просветно средище. Манастирът е разрушаван и възстановяван шест пъти. Най-тежки са последиците след потушаването на Чипровското въставние. Тогава се унищожава цялата библиотека на манастира и много икони, църковни реликви и утвари. Тук в манастирската кула е и костницата с останките на загинали въстанници. През 1876 година близо до манастира битка с турците водят и четите на Филип Тотю и Панайот Хитов.

Църквата „Свето Възнесение Христово“ се намира на Историческия хълм над центъра на Чипровци. Предполага се, че е строена през средновековието на мястото където преди това е имало католически манастирски комплекс. В зидовете и има вградени каменни плочи с надписи като най-старият е от 1667 година.

Гушовският манастир „Свети Архангел Михаил“ се намира на 7 километра на Югозапад от града. Там могат да се видят руините на някогашния манастир, а също и огнищата където се прави курбанът на 6 септември когато е и празникът на града. Пътят до горе е асфалтиран и може да се стигне с кола за десетина минути.

Останките на католическата катедрала „Санкта Мария“ са непосредствено до църквата на Историческия хълм. Тя е била част от манастирския комплекс където е имало и училище за по-будните деца които са се обучавали в различни науки и след това са изпращани в Рим за да завършат висше образование и да станат служители на католическата църква. Комплексът е имал много богата библиотека която и до днес се търси от учени и иманяри.

Католическият параклис „Света Дева Мария майка на църквата“ също се намира на Историческия хълм в близост до църквата „Свето Възнесение“. Той е построен наскоро от католическата Общност в град Раковски където има много наследници на чипровчани избягали след Чипровското въстание.

Историческият музей също се намира на Историческия хълм. Началото на музейното дело е сложено през 1968 година когато Чипровци става град. В залите на Музея могат да се видят експонати от „Чипровската златарска школа“, „Възрожденско изкуство“, „Бит и култура на старите чипровчани“, „Рударството в Чипровци“ и килимената зала където има много модели чипровски килими разнесли славата на града из целия свят.

„Катеринината къща“ е част от Градския исторически музей и се намира на около сто метра от него. Там е подредена етнографската експозиция на музея. В нея се намира единствената в България жива колекция от растения за багрене на килимите. Там могат да се видят още традиционните за района носии и да се запознаете с материалната култура на турлаците.

„Шарената чешма“ е единственият артефакт от римско време останал в града. Предполага се, че е построена след навлизането на римските войски и обособяването на провинция Мизия. Тя е била изрисувана от изкусни художници и за това е наречена от населението „Шарена“. За съжаление днес няма нищо което да напомня за някогашната и красота. Разбивана е няколко пъти от иманяри. Характерното за нея е, че температурата и дебитът на водата която тече от чучура не се променя нито през лятото, нито през зимата.

Паметникът на загиналите в Чипровското въстание от 1688 е издигнат на площада на града през 1988 година когато се честваха 300 години от въстанието. Той е любимо място за снимки на гостите на града.

Паметникът на Петър Богдан Бакшев е почти до административната сграда на Музея и до руините на католическата катедрала. С него чипровчани отдават почит на човека написал първата българска История 100 години преди Паисий!

Чипровският водопад се намира на около 7 километра от града в посока към планината. До него се стига по еко пътека “Дамяница“. Висок е 18 метра.

Увеселителен парк “Приключенци“ е предизвикателство и за малки, и за големи. Намира се над Гушовския манастир и при сухо време до там се стига и с кола. Това е съоръжение преди всичко за децата, но нищо не пречи и на родителите им да си спомнят детството. Има построени много игри и препятствия които предизвикват интерес и любопитство!

До самия увеселителен парк е хижа“Явор“ където човек може да отседне, да отдъхне, да пие горещ чай, да чуе някоя легенда или иманярско приключение или да пренощува сред тайнствените звуци на планината.

Повече информация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *