Date/Time
Date(s) - 12.09.2020 - 13.09.2020
9:00 - 19:00

Location
Фестивал "На хармана"

Categories


На 12 и 13 септември 2020 г. за четвърти пореден път Фестивал „На хармана“ в Харманли ще ви предложи много автентични храни и ястия, традиционни занаяти, фолклорни песни и танци, забава за малки и големи.

От столетия пътят от Западна Европа до Истанбул минава през Харманли – град, чието име запечатва историята и традиционния поминък на местните.

„Харманлии“ били хората, работили на хармана – мястото, където се вършеело житото. Харманли започва като крайпътна гостилница за преминаващите търговци, около която постепенно се формирали селище и харман, осигуряващ тяхната прехрана. Затова фестивалът за традиционни занаяти и храна, с който градът вече три години чества бита и историята си, се казва „На хармана“ и един от акцентите в него е артистичната възстановка на обичаите около вършитбата.
За да се стигне до „вършеене“ обаче, се изисква много подготовка. Почвата е благодатна: в Харманли и околните села са запазени редица традиционни занаяти и кулинарни обичаи.

През 2️⃣0️⃣1️⃣7️⃣ г за първи път граждани на Харманли и гости се събират „На хармана“, за да отпразнуват традициите си.

Над 5️⃣0️⃣0️⃣ участници на фолклорна сцена и в изложения през целия ден, за да представят своите продукти, традиции и обичаи.

За ЧЕТВЪРТИ пореден път #нахармана ще се пие, пее и танцува

🔜Производители от общината и околните села с гордост излагат продукцията си – вино, тахан и пчелен мед, хляб, сусам и млечни изделия – над 100 щанда.

🔜Освен да се запознаят с местните обичаи около вършитбата и кулинарната традиция, гостите на фестивала могат да посетят кът от традиционен дом и да се насладят на песни и танци от региона.

Повече информация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *