Date/Time
Date(s) - 06.09.2019 - 08.09.2019
All Day

Location
на площада

Categories


Неделинският двуглас е уникална проява на песенната традиция в Родопите, който битува в тази част на планината от незапомнени времена.  Като единствен случай на двугласно пеене в Родопите, подобно на шопското, граовското, пиринското привлича вниманието на изследователите още в средата на миналото столетие. Пръв,който се докосва до неделинския двуглас и го представя сред научните среди у нас и в чужбина е проф. д-р Николай Кауфман – изтъкнат фолклорист, изследовател и почетен гражданин на гр.Неделино.До момента има събрани и нотирани около 350 песни.

Фестивалът се ражда от  многобройните  регионални прегледи на художествената самодейност, на множеството изяви на наши изпълнители на съборите в Копривщица и Рожен, на конкурси и фестивали в Германия, Франция, Великобритания, САЩ. Групите и самодейците от община Неделино  имат десетки престижни награди от различни национални и международни прояви. Фолклорният фестивал за двугласно пеене и народна песен увлича все повече и повече млади хора да заучават и изпълняват българското народно многогласие.

     На 6 септември се открива XVIII Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в гр. Неделино В рамките на фестивала ще бъде отбелязано и Съединението на България с Източна Румелия и 45 години от обявяването на Неделино за град.За откриването в родопския град се очаква да  пристигне вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на плачещата майка в центъра на града.

В откриването на празника ще вземат участие гвардейския представителен духов оркестър, представяне на военния шоу-спектакъл ‚Искри“ на националната гвардейска част, а концерт ще изнесат ансамбъла на въоръжените сили.Вторият ден ще продължи с конкурсната част на фестивала в който ще вземат участие и групи от Турция, Гърция, Северна Македония и Румъния.

Фолклорният фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен ще продължи и в неделя, когато ще се наградят участниците от конкурсната част, а празника ще продължи с концертна програма на популярни изпълнители и вечерта ще завърши с празнична заря в 24:00 часа.

   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *