XIII Международен кулинарно-фолклорен фестивал „ГЕРГЬОВДЕН“ от 6 до 8 май във видинското село Антимово

Народно читалище „Развитие-1926 г.“, с. Антимово, и Кметство с. Антимово, община Видин, ви канят на  XIII Международен Кулинарно-Фолклорен Фестивал “ГЕРГЬОВДЕН“ на  5, 6 и 7 май 2023 г.

XIII Международен кулинарно-фолклорен фестивал „ГЕРГЬОВДЕН“ в с. Антимово

Гостите и участниците във Фестивала ще се насладят на кулинарни конкурси и изложения  – Баш майстор на влашката кухня (приготвена типично влашка храна), Кулинарно вдъхновение (приготвяне на съвременни рецепти), Най-красива празнична погача (ще бъдат отличени трима победители – първо, второ и трето място с грамота и сувенир, останалите получават грамоти)Най-автентично приготвено ястие, Най-атрактивен щанд, Най-вкусното гергьовско ястие (победителят в тази категория ще получи голямата награда на Фестивала) и През сълзи към победа (бързо рязане на лук за определено време).

Фестивалът е част от културния календар на Министерството на културата и има конкурсен  характер в кулинарната си част. Могат да участват всички  желаещи кулинарни и фолклорни групи от читалища, училища, сдружения, клубове и други непрофесионални самодейни организации.

Възрастови граници няма.

В рамките на фестивала ще участват занаятчии, които представят своите произведения чрез предварително информиране на организаторите.

Всички участници получават грамота за участие и сувенирен подарък.

Организаторите си запазват правото за промени на времетраенето  на изявите в зависимост от броя на заявките за участие.

Във Фестивала могат да участват всички желаещи кулинарни и фолклорни групи от читалища, училища, сдружения, клубове и други непрофесионални самодейни организации, като няма възрастови ограничения.

Разходите за транспорт и настаняване са за сметка на участниците, а организаторите поемат ангажимента да ги нагостят подобаващо.

За участниците във фолклорната част на  фестивала се предвиждат следните състезания и награди за тях:

  1. Най-лична девойка
  2. Най-напет юнак
  3. Надиграване на българска ръченица
  4. Най-млад участник
  5. Най-възрастен участник
  6. Голямата награда на Фестивала

Ако искате да се запишете за участие,

да изложите свои изделия или просто се нуждаете от допълнителна информация, може да пишете електронния адрес на НЧ „Развитие -1926 г.“: chitali6te_antimovo@abv.bg

За с. Антимово

Антимово е село в Северозападна България. Намира се в община Видин, на 7 км разстояние от град Видин.

Населението му наброява около 500 души. Антимово е старото – ново име на селото, което бива върнато след промените 1989 година. Преди това дълго време е било познато с името Златен рог. За името на селото съществуват няколко легенди.

Църквата в село Антимово е построена през 1860 г., по време на османското робство с участието и безвъзмездната помощ на всички хора. Цели 135 години населението на селото поддържа църквата и тя е в сравнително добро състояние.

На няколко метра северно от църквата, са издигнати три паметника, поставени в памет на загиналите герои от селото по времето на Балканската и двете Световни войни.

Читалището в Антимово е основано през 1926 г. с действащи по онова време мъжка певческа група и театрален състав, които разнообразявали живота в селото. По – късно бил сформиран и танцов състав, който с течение на годините непрекъснато се възобновявал и действал до 1997 г. Същият е участвал с изяви на събора в Копривщица, където е завоювал “Златен медал”.

Повече информация:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *