Античен фестивал „Сердика е моят Рим“ в София на 21 и 22 септември

Сдружение за антични реконструкции „MOS MAIORUM ULPIAE SERDICAE“ има удоволствието да Ви покани на първия античен фестивал „Сердика е моят Рим“, който ще се проведе в столицата София на 21-22 септември 2019 г.

Античен фестивал „Сердика е моят Рим“

Античен фестивал „Сердика е моят Рим“ е единствен по рода си, посветен на древната история на София. Уникалното на това събитие е неговата пъстра и богата програма, която по един непринуден начин ще запознае зрителя с период, който е от изключително значение за родната и европейска антична история.Събитието ще привлече вниманието на жителите и гостите на града към уникалните археологически обекти – Античен културно-комуникационен комплекс Сердика и Западна Порта, които са древните символи на столицата ни и свидетелство за принадлежността й към европейската история.

Античен фестивал „Сердика е моят Рим“

През тези дни ще бъдат представени редица исторически реконструкции, посветени на ранната история на Сердика – 1-2 век и времето около управлението на император Константин през 4 век: утвърждаване на Християнството посредством Едикта на Толерантността, Сердикийският събор, бит, нрави и обичаи на римляните и варварските племена, населявали нашите земи в периода ранна и късна античност.

Събитието освен познавателен характер предвижда и развлекателен такъв: включването на зрителите /възрастни и деца/ в много от модулите като занаятчийски работилници, ателиета, викторини, игри /антична мода, робски пазар, демонстрации и обучения на военни посторения и пр/. 

Разнородните точки от програмата: пресъздаването на значими исторически събития, демонстрация на занаяти и игри, ще стимулират креативността на публиката, ще подобрят общата й култура и ще генерират позитивно отношение към археологическите обекти на столицата. 

За децата ще се проведат занимални по стреляне с лък и демонстрации с дървени оръжия, работа с глина – изготвяне на съдове и предмети – реплики на едновремешните, оформяне на антични прически, дегустация на антична кухня, рисуване и оцветяване, изработка на накити, антични настолни игри и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *