Вижте как се прави Чипровска баница и Врачанска лютика на Кулинарна демонстрация на Фермерски пазар ПЕНДАРА на 19 октомври

Фермерски пазар ПЕНДАРА кани на вкусна кулинарна демонстрация с Мая Ангелова, която идва от Чипровци, за да сподели с нас две от най-традиционните рецепти за Северозапада – чипровска наложена баница с къпани кори и врачанска лютика!

Чипровският край е известен освен с килимите си и като земята на турлаците – планински хора с основен поминък овцевъдството. „Торло“ или „турло“ – така се наричали кръглите кошари, в които прибирали овцете. Кухнята на Северозапада е сиромашка и постна, но вкусна и здравословна! Характерни за този район са предимно млечните продукти, наред със сушени червени чушки, зелени чушки, зелени домати, картофи и тиквички, както и праз лук, копър, чесън, лапад, коприва и спанак.

По време на демонстрацията Мая ще покаже как сами да си разточим кори за чипровска баница и какви са кулинарните тънкости при приготвянето на тази традиционна, но не особено позната рецепта. Корите за чипровската баница се пекат на печка с дърва, но ние ще ви демонстрираме как можете да си изпечете кори и у дома на котлона.

Втората част от кулинарната демонстрация е как да си приготвите лютика, разядка характерна за врачанския край. Там на място ще опитате лютика със сирене, боб и с пиле, и ще видите как се приготвя.

А след демонстрацията, ще можете да се насладите на чудните мекички на Мая със сладко от диви плодове, приготвени по стари рецепти в нейният цех в село Превала. През 2015 г. Мая Ангелова и Мариана Живкова отварят малка работилница за производство на сладка в бившата хлебопекарна в село Превала. С набраните от тях плодове варят сладка, които забравения вкус на дивата природа.

Заповядайте! Очакваме ви на 19 октомври, от 11 ч. на Фермерски пазар ПЕНДАРА – Женския пазар!

ВХОД СВОБОДЕН!

За повече информация:
0885 702 497

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *