Вторият кулинарен фестивал на Огледната баница, селския труд и вкусния воден лук от 8 до 10 септември в с. Баничан

Вторият Кулинарен фестивал на „Огледната баница, селския труд и вкусния воден лук“ в с. Баничан, община Гоце Делчев, ще се проведе от 8 до 10 септември 2023 г. Тогава е и празникът на селото.

Село Баничан е известно с хубавата си минерална вода, красивите везани пищюмали (престилки), баничанския кромид лук, множеството щъркели, които гнездят в селото и могат да бъдат гледани в реално време през камери в интернет, както и добродушните магарета в специално изградения за тях Приют край селото.

Идеен двигател и организатор на Кулинарния фестивал в с. Баничан е Румяна Джибова, секретар на читалище „Изгрев – 1930“-с. Баничан, която не спира да развива и популяризира местните кулинарни и фолклорни традиции.

Първият кулинарен фестивал на Огледната баница, селския труд и вкусния воден луксе проведе на 8.09.2019 г. и привлече сериозен интерес от всеки, който обича вкусната местна храна и традиции.

В края на 2018 г. Читалище “Изгрев – 1930“-с. Баничан” спечели и приза на МЕТРО България в конкурса „Кулинарното наследство на България“ и паричната награда от 1000 лв. за подготовка на първото издание на Фестивала.

Очакват ви много емоции, автентични ястия, местни обичаи.

Ще има забавления за цялото семейство, всички сте добре дошли 

Ето и рецептата за Огледна баница    

Продукти: точени кори 1 пакет, сирене 250г, яйца 7бр., кисело мляко 300 гр., щипка сода бикарбонат, краве масло 125 гр., 3 бр. средно големи глави баничански кромид лук.

Нарязаните глави кромид  се задушават с кравето масло. В голяма купа се поставят и другите продукти. Едно яйце остава за замазване на горната кора. В подходяща тепсия се редят по две кори и част от сместа. Така докато свършат всички кори. На последната кора са маже с 1 яйце и малко вода. Пече се на предварително загрята фурна на 200 градуса за 35 – 40 минути. След като се извади от фурната, баницата се задушава завита с кърпа докато изстине.

Вижте повече за с. Баничан и Кулинарния фестивал от Румяна Джибова (видео):

Вижте повече за с. Баничан и Кулинарния фестивал от Румяна Джибова

Повече информация:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *