Гастрономически и културен тур „В сърцето на Странджа – мистика, местни вкусове, манов мед“ на 26 и 27 септември

Гастрономическият и културен тур „В сърцето на Странджа – мистика, местни вкусове, манов мед“ представя вътрешността на Странджа, нейните светилища, природа и производители на манов мед и традиционни местни храни и се организира от SlowTours.bg.

ПРОГРАМА

Ден 1: Магията на Странджанския манов мед и мистичното светилище Мишкова ниваВ 6,30 ч. Отпътуваме от Пловдив по АМ „Тракия“ в посока село Визица, където ще се срещнем с младо семейство, четвърто поколение пчелари. Тя е завършила „Френска филология“, а той е ръководител движение в железопътния транспорт, но и двамата получават вдъхновение и удовлетворение от пчеларските си занимания. От 7 години правят Странджански манов мед, а отскоро имат и сертификат, който им дава право да произвеждат и продават продукта със Защитено наименование за произход.
Преди повече от век село Визица е било едно от нестинарските села в Странджа, освен известните досега Българи, Кости, Бродилово, Граматиково, Кондолово и др. Неотдавна екип учени откриха във Визица риза за нестинарска икона с монетна украса. Докато си говорим за нестинарството, отпътуваме към Граматиково, където ще обядваме със странджански ястия. Обядът е в гората край параклис, издигнат в чест на нестинарски светец. Ще посетим друг пчелин за биологично произведен манов и билков мед. Освен натурални пчелни продукти, фермата произвежда уникален имуностимулант на основата на мед, мед със сурови ядки и сушени плодове, както и меден оцет с гладък и приканващ вкус.
В късния следобед, на път за Малко Търново, където нощуваме, ви разказваме за една от най-големите мистерии в Странджа, открити по времето на социализма – гробницата на богинята Бастет, описвана от пророчицата Ванга и проучвана лично от Людмила Живкова. Преди вечеря, посещаваме най-древното тракийско светилище в Странджа планина в местността Мишкова нива. Обвито е в мистика, не само защото не е проучено добре, а и защото е трудно достъпно – намира се на югоизточния склон под връх Голямо градище до държавната граница с Турция. Светилището е част от голям комплекс, който се състои се от крепост на върха Голямо Градище, рудници в подножието му, могилен некропол и укрепена римска вила рустика.


Ден 2: Из Републиката на младостта – от Малко Търново до село Бръшлян и БегликташСлед закуска разглеждаме Малко Търново – столицата на несъстоялата се Република на младостта, както по време на социализма се наричаше програмата „Странджа-Сакар“. В старинната част на града са музеите, православната църква „Св. Богородица“ с вплетени мраморни детайли от светилищата в района, и католическата черква „Св. Троица“, където папа Йоан Павел Втори коронясва чудотворната одринска икона на Светата Дева. Отправяме се към красивия водопад Докузак, по името на реката, която извира от девет карстови извора. Местен фермер, който отглежда култивиран Странджански чай, ще ни покаже магичното растение и ще ни разкаже за невероятните му лечебни свойства. Фолклорна група от странджанки, облечени в традиционни местни носии, ще ни посрещне в село Бръшлян, ще ни изпее химна на Странджа „Ясен месец веч изгрява“, който напомня за героичното минало на този български край, и на истинска седянка ще ни разкаже за обичаите в района. Ще посетим църквата „Св. Димитър“ от XV в., която пази богата иконна колекция, килийното училище и етнографския музей, ще видим на място с какво блести архитектурата на традиционната странджанска възрожденска къща. И след като обядваме със странджански ястия от биволско мляко в страноприемница на брега на река Велека, се отправяме към едно от най-голямите тракийски мегалитни светилища у нас – Бегликташ, което е било използвано и за древна астрономическа обсерватория. Открито е преди по-малко от 20 г., тъй като заради локацията си в някогашната морска резиденция на Тодор Живков „Перла“, районът не е бил достъпен за проучвания. В светилището са запазени тракийски календар, скали с форма на женска утроба, жречески трон, огромен камък на върховно божество, който се крепи само на две точки.

Побързайте да се запишете, местата са ограничени


Ще може да закупите пресни и натурални фермерски продукти (манов мед, пчелен прашец, мед с ядки, меден оцет, Странджански чай, биволско сирене и кашкавал) на цени от производител.

Вижте условия и цена за участие:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *