Кулинарен конкурс „Шарена трапеза“ в Монтана се организира на 26 ноември с участието на известни готвачи

За втори път Младежки дом – Монтана ще организира кулинарния конкурс „Шарена трапеза“. В него могат да се включат непрофесионални готвачи, без ограничение на пол и възраст.

Любителите кулинари ще мерят сили в три раздела:

Предястия, Основни ястия и Десерти.

Всеки сам преценява какво ястие да приготви, как и какви продукти да използва. Един участник може да вземе участие и в трите раздела. Крайният срок, в който желаещите могат да заявят участие във вкусното предизвикателство е 22 ноември.

Заявките за участие се приемат на имейл: omd_montana@abv.bg, на телефон: 096/ 305 103 и на място в Общински младежкия дом /бул. „Трети март“ №98/. Участниците задължително трябва да посочат три имена, възраст, населено място, раздел, име на ястието / изделието, рецепта, телефон и имейл за контакт.

Откриването на второто издание на „Шарена трапеза“ ще е на 26 ноември /събота/ от 11.00 часа във фоайето на Младежкия дом. Участниците трябва предварително да донесат готовите ястия между 9.00 и 10.30 часа в институцията на тази дата. Компетентно жури ще оцени най- вкусните и интересни ястия. Освен вкусови данни, те ще търсят и най-атрактивно поднесените изделия. Храната освен енергия за тялото, трябва да бъде и изкуство. Отличените заслужено ще получат диплом и награди, а всички останали грамота за участие. След края на конкурса всички участници и гости ще могат да дегустират кулинарните творения.

Целта на конкурса „Шарена трапеза“ е от една страна да даде възможност за изява на любителите на кулинарното изкуство, а от друга да се съхрани и популяризира българската и модерна кухня. Запретнете ръкави, пригответе най-вкусните ястия и ги изложете в Младежкия дом. Когато ги приготвяте, освен необходимите продукти, не забравяйте да добавите и щипка „майсторлък“. Усмивките и доброто настроение са задължителни!

За допълнителна информация:

Общински младежки дом, град Монтана, бул. Трети март 98

Тел: 096/305 103; 096/ 306 755

Email: omd_montana@abv.bg;

www.omd-montana.weebly.com

Шеф Светлана Илиева – финалист в кулинарното шоу „Hell`s Kitchen“ и участник в предаването на „На кафе“ на NOVA телевизия, и шеф Петко Костадинов – инструктор сладкар, ще бъдат сред специалните гости на кулинарния конкурс „Шарена трапеза“.

Повод за визитата на майсторите в кулинарното изкуство в Монтана е представянето на книгата „Вкусно в Северозапада“, което ще е тазгодишния акцент на кулинарния конкурс „Шарена трапеза“.  Неин автор е Илиан Илиев. Той е  роден в Монтана.

Завършил е Science & Cooking в Харвард, Creative Thinking в Imperial College – Лондон и Фотография в Institute of Photography – Ню Йорк. Илиан Илиев е професионален кулинарен стилист, фотограф, преподавател, автор на 9 кулинарни книги и носител на редица престижни награди. Макар че живее в Кеймбридж – Великобритания, той остава свързан с родния си край.

В книгата са представени както стари рецепти на монтански баби, готвени от поколения българи от Северозападна България, така и съвременна кухня от известни кулинари свързани с региона. На страниците може да  се видят от качамак и лютеница до файн дайнинг десерти и други гурме рецепти от топ български готвачи. Желаещите ще могат да закупят книгата на място в Младежкия дом, да получат лично автограф от шеф Светлана Илиева, както и от шеф Петко Костадинов, чиито рецепти са публикувани наред с тези на шеф Виктор Ангелов и шеф Владимир Тодоров във „Вкусно в северозапада“. Тодоров е лицето от корицата на книгата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *