Мобилно приложение представя 20 кулинарни фестивала в България с детайлна и интересна информация

Първото мобилно приложение за кулинарни фестивали в България вече е факт. „КулинарФест“ (“CulinarFest”) е напълно безплатно за ползване и вече е налично за сваляне в Google Play.

Приложението включва 20 фестивала, които през последните години показаха, че традиционната кулинария в България може да бъде привлекателна и интересна, но и да запазва автентичността на българската кухня. Информацията в приложението включва много и внимателно изследвани факти за местните храни и ястия, които хората могат да опитат по време на кулинарните събития. Неслучайно, голяма част от кулинарните фестивали, намерили място в приложението са активни участници или са били оценявани високо и от Кулинарните фестивали на България.

Проектът, който разработва мобилното приложение цели да стимулира интерес и да се запазят автентични местни кулинарни традиции чрез разработване на 4 културни маршрута с кулинарни фестивали с активното участие на местните жители, които са част от общностите на наследството.

За Проекта

Приложението e разработено от сдружение „Платформа АГОРА“ със съдействието на народни читалища от 17 общини и изследователската работа на етнологът  доц. Джени Маджаров от СУ „Св. Климент Охридски“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Целта на проекта „Култура ДОС“ е да стимулира интерес към храната като елемент от националното културно наследство и неговото опознаване и опазване, да представи алтернативни маршрути и различно изживяване на всички, които се интересуват от културно-исторически туризъм в България, да подкрепи местни общности и потенциала им за развитие като кулинарни дестинации.

Наред с календар и програмата на 20 фестивала за автентична кухня, занаяти и традиции, мобилното приложение „КулинарФест“ провокира интерес и с етнографското проучване на кулинарията на фестивалните региони, класификация на фестивалите като принадлежащи към съхранена, обновена или уникална кулинарна традиция, както и представяне на природните, исторически и културни забележителности на фестивалните селища. Потребителите могат да разгледат и богат снимков материал от изминали издания на включените фестивали.    

Мобилното приложение „КулинарФест“ се реализира по проект „Култура ДОС“ с финансовата подкрепа на програма „Културно наследство“, модул „Културни индустрии и културен туризъм“ на Национален фонд „Култура“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *