Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци ще бъде на 22 февруари 2020 г.

Община Априлци и Народно читалище „Светлина – 1895 г.” организират Десетото издание на традиционния Празник на сланината и греяната ракия.

Празникът ще се проведе на 22 февруари 2020 г. (събота) на площада в центъра на града.

Той е организиран за първи път през 2011 година с цел опазване на старите български традиции чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор.

Събитието през годините намери свои радетели, последователи и съмишленици в цялата страна, които превръщат площада в трибуна на неизчерпаема жизнерадост и неповторимост.

Всички посетители имат възможност да вкусят от т.нар. „Бабината гозба”, приготвена от 30 кг. сланина, 500 яйца и 30 кг. праз лук, приготвена в „големия чорбаджийски тиган”.

За да се гарантира качеството на продукцията и да се подпомогне и стимулира местното производство на празника ще има специално обособена територия, на която ще се допускат само местни производители на сланина и ракия, представящи своята традиционна продукция.

2 коментара

  1. Много добро БЪЛГАРСКО мероприятие!Бих се гордял да присъствам,а защо не и да участвам в това найстина уникално събитие!

    1. Author

      Ще се радваме да участвате, както и да се запознаем. Хубава Бъдни вечер и весели празници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *