Празник на Рилския зелник на 29 юни 2024 г. в самоковското село Бели Искър

Традиционният Празник на Рилския зелник ще се проведе и тази година! Конкурс за най-вкусен и красив зелник, богата фолклорна програма! Заповядайте! На центъра на с. Бели Искър, община Самоков, на 29 юни 2024 г., събота, от 16.00 ч.

Празник на Рилския зелник 2024

Ще има конкурси с парични награди в четири категории:

I. Най-вкусен зелник
II. Най-добър певец/певци
III. Най-добро детско изпълнение
IV. Най-добър танцов състав
Не пропускайте!

По време на Празника мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник.

Празникът на Рилския зелник се организира за поредна година от Местно туристическо сдружение “Бели Искър”, Община Самоков и кметство Бели Искър.

Гост-изпълнители – Елица Тодорова ТРИО.

Месете и не му мислете!

Празник на Рилския зелник ви очаква на 26 юни в самоковското село Бели Искър

Ето какво споделя Анна Манова от Samokov365.com за изданието на Празника през 2016 г.:

„Никак не беше лесно да се определи кой е по-по-най, тъй като всички бяха много различни и със сигурност всеки от тях заслужаваше награда, предвид трудоемкостта на приготвянето му. Спомням си като бях дете моята баба колко труд влагаше в разточването на корите, после ги оставяше да престоят, докато правеше останалата част от зелника. След това грижливо поръсваше корите с олио и извара и ги навиваше в прекрасен краешник. В средата поставяше плънката. А най-отгоре слагаше парченца сланина. Домашно приготвена вкусотия. Уханието на зелника се разнасяше в стаята и той бързо привършваше още преди да е изстинал. Много мил спомен от детството ми довя този зелник. Сигурна съм, че и на доста от вас също.“

Повече информация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *