Празник на Тракийската баница в Елхово на 14 септември

Имало едно време …много сръчни баби и едно умно и работливо внуче…

Баница вита, два пъти превита .

На Осмият фестивал на тракийската баница в Елхово имаше освен кулинарни автентични изкушения, имаше и 39 баби и едно чевръсто внуче, който дадоха на конкурса през 2018 г. акцент и емоция. Състезанието бе чудесно, а участниците и гостите доволни от вкусните дегустации на „Баница вита, два пъти превита“.

Инициативата за този фестивал с конкурс е на народно читалище „Развитие 1893“, като идеята е хрумнала през 2011 година на проф. Стоян Денчев, ректор на УНИБИТ, който е родом от Елхово.

В показното точене на 14 септември 2019 г. ще се включат  майсторки от града и 17 околни села, всяка от тях ще има възможността сама да избере каква точно да бъде баницата й: дали да е солена или сладка, дали с овче или с краве, а и с козе сирене.

Можело да се ползват и готови , закупени от магазина кори, със сигурност обаче повечето състезатели ще са с точилки, а най-добрите ще завъртят „дърпани“ баници.

Празникът е с конкурсен характер и в него могат да участват всички желаещи. Организаторите отправят покана и към всички майстори на тестеното изделие да се включат с демонстрация, да покажат умения и майсторлък при точене и приготвяне на баницата. Всеки участник има право да се представи с от един до три продукта, като задължително условие е това да са баници. Не се допускат готови продукти. Участниците са свободни сами да преценят с каква по вид баница ще се представят, която да е традиционна за представяното населено място. Допускат се сладки, солени, с готови или точени кори, с или без плънка баници.

Община Елхово и Читалище „Развитие – 1893” канят всички желаещи да се включат в предстоящия празник на традиционната тракийска баница „Баница вита – два пъти превита” 2019, който ще се проведе на 14.09.2019 г., събота, от 11 часа на централния площад в Елхово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *