Празник на Траханата в ивайловградското село Пелевун ще се проведе на 3 август 2024 г.

За първи път в България се организира Празник на Траханата в ивайловградското село Пелевун.

Заедно с Теменужка Матева, един от хората, които възраждат традицията и се борят за популяризирането на Траханата, ние от Кулинарните фестивали на България организираме кулинарен Празник на Траханата с. Пелевун, на който ще може да се запознаете с различните видове трахани и техните производители, да участвате в работилници за приготвяне на трахана, да си вземете от траханата на различните майстори от цяла България и да се насладите на вкусните гозби с трахана, приготвени на място.

Празник на Траханата в Пелевун

Траханата е традиционна и здравословна гозба, като начинът й на приготвяне спомага за запазването на зеленчуци, билки и храни, по естествен начин, без консервиране и използване на хладилник.

Траханата произхожда от Персия и се среща в Югоизточна Европа и Близкия изток. Tова е „жива храна“, богата на млечнокисели бактерии, тъй като се замесва с квас. По традиция се приготвя лятото, когато жътвата е преминала, житото е събрано и слънцето е най-силно, за да може да се изсуши добре.

По време на Празника на Траханата ще има хубава българска музика, фолклорни изпълнения, вкусна храна и забава за цялото семейство.

Очакваме производители на трахана от цяла България, от Гърция и от Турция.

Нека всеки, който произвежда трахана, юфка, кус кус, и други традиционни храни – да се свърже с нас за участие.

Очаквайте скоро – ще обявим повече информация и програма.

Заповядайте на 3 август 2024 г., събота, в ивайловградското село Пелевун, за да направим заедно Празник на Траханата!

Празник на Траханата в Пелевун се организира от Теменужка Матева и Кулинарните фестивали на България, с подкрепата на община Ивайловград.

За повече информация, може да се свържете със Стоян Стоянов, Кулинарните фестивали на България, 0879 646 648, Festivalite.na.Bulgaria@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *