Празник на турлаците от Сърбия и България в Белоградчик на 7 декември


Гостите ще посетят етнографска изложба в местното читалище, където ще могат да опитат и някои типични ястия от турлашката кухня – чушкье гньетене с боб, пржено, баница по селски с печени ръчно теглени кори, крем пита и др.

Автор: Северозапазена.бг

По инициатива на Турлашко дружество „Ждребче“  на  7-ми декември 2019 година в Белоградчик ще се състои традиционна турлашка среща, в която ще вземат участие членове на торлашкото дружество „Тимочана-торлака“ от село Миничево, Република Сърбия. Сред гостите ще бъде председателят на дружеството Деян Кръстич, както и членовете на Управителния съвет на дружеството Младен Стеванович и Драгиша Люпкович, и зам. кметът на село Витковац, Слободан Антониевич. Те ще бъдат посрещнати в село Салаш. След кратка обиколка на селото и посещение на местния храм, гостите ще посетят етнографска изложба в местното читалище, където ще могат да опитат и някои типични ястия от турлашката кухня – чушкье гньетене с боб, пржено, баница по селски с печени ръчно теглени кори, крем пита и др.

От българска страна, освен членовете и симпатизантите на Турлашко дружество „Ждребче”, в срещата ще участват торлаци и турлаци от общините Чупрене и Чипровци, и представители на ръководствата на местната власт на трите общини. Ще има и представители на общините Видин, Димово, Кула и Вълчедръм.

Турлашка среща 2018 / снимка: Община Белоградчик

Гостите ще посетят Белоградчишката крепост и Салона на наивистичното и интуитивно изкуство в Художествена галерия „Вълчо Вълчев“. Вечерта в ресторант „Мислен камък” ще се състои голяма турлашка вечер, посветена на дружбата и приятелството между торлаците и турлаците от Северозападна България и торлаците от Югоизточна Сърбия.

Турлашка среща в България / снимка: Любомир Веселинов

Това са традиционни срещи, които се провеждат всяка година на разменено гостуване. Миналата 2018 беше знаменателна година за българо-сръбските отношения, защото се навършиха 50 години от подписването на Договора за приятелство и сътрудничество между общините Белоградчик и Княжевац. Тогава се отбелязаха и 15 години от сътрудничеството между двете турлашки дружества.

Източник: Любомир Веселинов – председател на Турлашко дружество „Ждребче”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *