Среща с изложение „Местни храни и поминък за бъдеще“ в Ивайловград от 1 до 3 септември по време на Фестивал „Кулинарното наследство на Тракия“

От 1 до 3 септември 2023 г. Слоу Фуд Ивайловград, Слоу Фуд в България и школа „Нощви“ организират първа среща на общностите на Слоу Фуд в България. Инициативата е в рамките на Десетия фестивал „Кулинарното наследство на Тракия“ и е подкрепена от НЧ „Пробуда 1914“ и община Ивайловград.

В пространството на Слоу Фуд в България ще се срещнете с производители на български чесън от с. Долни Раковец, лютеница от Куртово Конаре, смилянски фасул, мед от с. Вакарел (Софийско) и с. Горно Луково (Ивайловградско), ядкови масла от Троян, добити с дървени преси, стар сорт лилави смокини от Ивайловград (производители Димитър Димитров), както и други плодове и зеленчуци от района, козе млечни продукти от стари породи от ферма в с. Овчарово и разбира се траханата на Теменужка Матева, която е и лидер на Слоу Фуд Ивайловград.

В петъчната вечер за гостите на Слоу фуд в България шеф Дончев ще приготви разнообразни ястия, в които е включена траханата. Предвидили сме и работилници за бонбони с трахана, лютеница, занаятчийски сапуни и ядкови масла. Ще можете да се запознаете отблизо с работата на Слоу Фуд в България и да разгледате колекция от различни бобови култури, отглеждани у нас в миналото и днес.

В рамките на събитието ще можете да опитате и други местни продукти, сред които сусамов тахан на Лимера-ГИП и на таханджийницата на Йордан Каракехайов, а също и да видите представяне на стари обичаи. В съпътстващата програма ще се насладите на автентични песни и танци, както от нашия регион, така и от гостуващи групи, сред които ансамбъл „Българе“ и рок група „Акага“.

Основни акценти от програма на събитието:

1.09.2023, петък
19.00 – Откриване на фестивала в местността „Дупката“.
– Дегустация на храни, приготвени от шеф Дончев с акцент върху траханата
– Концерт на ансамбъл „Българе“.

2.09.2023, събота
– Изложения и работилници по щандовете
– Концерт на група „Акага“

3.09.2023, неделя
Посещение на таханджинийцата на сем. Каракехайови и дегустация на тахан.

Повече информация:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *