Теменужка Матева показва наживо как се приготвя традиционна трахана на Кулинарна демонстрация в София на 6 юли

Теменужка Матева, радетел на кулинарните традиции и производител на трахана и местни храни от Ивайловградския край, ще покаже наживо как се прави трахана по време на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“ на 6 юли, пред Министерството на земеделието и горите, от 10 до 18 часа.

Освен да се запознаете лично с приготвянето на трахана, ще може да я опитате и да си купите.

Теменужка Матева е лидер и на ивайловградската общност на Slow Food – мрежа от местни общности, която работи активно за връщане към истинската стойност на храната и за опазване на околната среда.

Траханата произхожда от Персия и се среща в Югоизточна Европа и Близкия изток. Tова е „жива храна“, богата на млечнокисели бактерии, тъй като се замесва с квас. По традиция се приготвя лятото, когато жътвата е преминала, житото е събрано и слънцето е най-силно, за да може да се изсуши добре.

Траханата на Теменужка Матева се прави с био-суровини – брашно и булгур от лимец и квас, който се „захваща“ от различни растения, събрани в района на с. Плевун. В миналото всяко семейство е приготвяло трахана, така гарантирало винaги питателна храна, леснa за приготвяне. Според Теменужка едно време траханата е била защитa срещу глада. Днес тя е защита срещу загубата на памет.

Теменужка Матева е създател и на Школа за традиционна трахана НОЩВИ, като първото й издание се проведе на 2 юли в близкото на Ивайловград село Железари, а следващото обучение е в с. Киселчево от 22 до 24 юли в Етно Арт Руми.


Събитието е част от Кампанията „Биоразнообразие в чиния – потребителски избори за адаптация към климатичните промени“ на Slow Food в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *