Национален събор „Траянови врата – величие и памет за рода български“ на 17 август

Мисията на групите за исторически възстановки е да разказват история за отминали дни, да пресъздават бита и делото на хората, които са ги писали с мечовете си. През 2018 година   Община Костенец и крепостта „Траянови врата”  гостоприемно  „отвориха врати“ заедно с клубовете за  възстановки и разказаха на хиляди българи за последните мигове на слава на Първото Българско Царство. За това колко велик цар е Самуил и как единствено позорът на бягството е спасило главата на Василий II – Българоубиеца.

„Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол”, Сдружение „Дукс Антика” и Крепост „Траянови врата” Община Костенец обявяват национален събор в чест на историческата победа на Самуил над Василий II на 17 август 986 г.
Всички групи и свободни реконструктори, които имат възможност и желание да почетат триумфа на българското оръжие са добре дошли! Всички разходи са за сметка на участниците. Събитието ще пресъздава времевия отрязък през който крепостта е съществувала, периодите на античност и средновековие, и за да се проведе то в максимална автентичност, инициаторите си запазват правото да не допускат участници оборудвани с неподходящо облекло и оръжие, както и да не допускат търговци и занаятчии извън контекста на историческия период.

Сдружение Авитохол

Крепостта ще се изпълни с духа на оново славно време, когато е била паметната битка на 17 август при Траянови врата. Входът е свободен за всички гости. Нека ДУХът български се въздигне и предаде на поколенията!

Укрепителни стени на крепостта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *