Фестивал “ Древна балканска земя“ на античните занаяти в Павликени на 7 септември

Възстановки на антични занаяти ще бъдат пресъздадени на фестивала „Древна балканска земя“ в АКЦ на 5 км от гр. Павликени.

Основният акцент ще бъде грънчарството тъй като Античният керамичен център е бил един от най-големите производители на строителна, битова и художествена керамика в провинциите Долна Мизия и Тракия на Римската империя.

На 7 септември  от 10 до 16 часа посетителите ще могат да видят запалването на пещта, формоването и изпичането на керамичните съдове. На фестивала ще бъдат демонстрирани и сарачество, монетосечене и ковачество.


Възстановчиците от сдружение „Дукс Антика“ в Свищов и сдружение „Мос Мойорум Улпие Сердице“ в София ще участват във фестивала в Античния керамичен център край Павликени. 


Организатори са общината и Историческият музей в града. Фестивалът ще бъде от  открит в 10 часа на 7.09 2019 в АКЦ на 5км от града.

В тази автентична обстановка посетителите на фестивала ще могат сами да изваят и изпекат свои изделия, както и да научат повече за живота на хората по българските земи от древността. 
Организаторите са осигурили безплатен транспорт от общинския център до археологическия обект, който се намира на около пет километра северозападно от Павликени.

Античен център край Павликени

Запознаваме ви с един интересен и много сръчен участник във фестивалите „Древна балканска земя“ – ПЕТЪР ПЕТРОВ – ПЕТРОНИЙ. Той изработва сувенирни монети – реплики на старинните. Те могат да се видят в много музеи в страната и на фестивали за възстановки на занаяти, в които майсторът участва. От 10 часа на 07.09. на обект Античен керамичен център край Павликени, дошлите на феста, ще имат възможността сами да си отсекат сувенирна монета.

Майстор Петроний- сечене на реплики на древни монети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *