Фестивал на банатските вкусотии и традиции се провежда за дванадесети път в никополското село Асеново

Дванадесетото издание на Международния кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село” ще се проведе на 12 август 2021 г. в с. Асеново, община Никопол.

Фестивалът се организира от Народно читалище „Петър Парчевич 1927“ – село Асеново в партньорство с община Никопол и кметство село Асеново.

Целта на фестивала е популяризиране и съхранение на кулинарните традиции на различните населени места и етноси, представени в кулинарни изложби и демонстрации на живо, както и представянето на местния фолклор чрез народни носии и фолклорни изпълнения.

На открито на площада от доброволци  в определени часове на деня ще се демонстрира приготвяне на някои местни традиционни храни, ще имате възможност да участвате в тях и да ги дегустирате.

На площада пред читалището ще се любувате на изпълнителите на автентични песни и танци и други атракциони.

РЕГЛАМЕНТ (пълният Регламент ще откриете ТУК)

ДВАНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ „БАНАТСКИ ВКУСОТИИ – ТРАДИЦИИТЕ НА МОЕТО СЕЛО”- АСЕНОВО 2023 ще се проведе на 12.08.2023 г

Във фестивала могат да участват всички читалища с автентичен фолклор и традиционни храни

– Фестивалът има конкурсен характер

– За участниците във фестивала няма възрастови ограничения.

– Задължително е участниците да представят храната и облеклото на своето село

– Записвания ще се приемат по пощата, по телефона и на електронната ни поща – asenovo_pp1927@abv.bg, а формуляри може да намерите на страницата на читалището – www.asenovopp1927.alle.bg Редът на явяването се определя от организаторите след постъпване на заявките.

Програмата ще бъде предоставена на всички записали се участници до 07.08.2023 г.

„Година на заека“

Това е тематичното направление на Секция „Кулинарно вдъхновение“ за 2023 г.

В тази кулинарна изложба, всеки, който иска да участва, трябва да приготви и донесе ястие, приготвено от заешко или с формата на заек. Храните се носят и записват в деня на фестивала и получават номера за участие за безпристрастно оценяване. – до 3 храни на населено място.

ИЗЛОЖБА НА ТРАДИЦИОННИ ХРАНИ

1. До 5 храни от населено място – от тях се излъчват победителите в категории „най – вкусно ястие”, „най – автентично ястие”, „най – атрактивен щанд”, „награда на журито” и „Голяма надежда” (за най – малък участник).

Състезания – конкурси

І. „Аз приготвих банатски вкусотии”

За пореден път Ви предизвикваме с конкурса – да се опитате да приготвите някое банатско ястие. В случай, че не разполагате с рецептите може да си изтеглите цялата книга „Празнична трапеза от банатски ястия в село Асеново”

– от нашите сайтове: www.asenovopp1927.alle.bg , www.banatskivkusotii.alle.bg

За този конкурс трябва да сте приготвили и да донесете приготвеното ястие, когато ни го предадете ще получите само № , а на ястието ще бъде сложен същия № който имате и вие.

След оценката на журито ще бъдат присъдени награди в два раздела:

За гозба и За тестено изделие, а най – доброто ще получи приз за „Майстор на банатско ястие”

ІІ. ”На живо от банатската кухня”

Изявени готвачи и любители ще приготвят храна заедно в открито демонстрационно ателие. Един от тях ще грабне приза „Баш майстор на банатското ястие”.

Записванията за любители ще бъдат на щаба на фестивала до 8:00 часа в деня на фестивала като бройката е ограничена.

ІІІ. Кулинарно вдъхновение – „Годината на заека”

В тази кулинарна изложба, всеки, който иска да участва, трябва да приготви и донесе ястие, приготвено от заешко или с формата на заек. Храните се носят и записват в деня на фестивала и получават номера за участие за безпристрастно оценяване. – до 3 храни на населено място.

ІV. „През сълзи към победа”

Предизвикваме куражлиите да се включат за пореден път в едно забавно състезание. Целта е всеки участник да обели и нареже на ситно определено количество лук. Желаещите се записват в щаба в деня на фестивала до 09:30ч. Изборът ще бъде оценен въз основа на скорост и ще се има в предвид колко на ситно е нарязан лука. Победителят ще е един и ще получи специална награда и грамота.

V. „Кой изяде морковите?”

За втори път организираме състезание по надяждане. Този път то е за време. Бройката участници е ограничена на 10 човека, които трябва да изядат определеното количество моркови – победителят е първият преглътнал и последната хапка. Записването за участие става на щаба на фестивала до 09:30 часа. За всички участници ще има грамоти за участие, а за победителя и специална награда.

Идеята за Фестивала се ражда след посещение на секретаря на читалището – Мария Иванова в подобен тип събитие в унгарският град Козард. Инициативата стартира през 2011 г. като проект към Сдружение „Платформа АГОРА” в тяхното направление „Фестивали”. Събитието бързо се развива през годините и постепенно въвежда нови категории и раздели, развива конкурсен характер и става все по- популярно, излъчвано по множество телевизии и отразявано в редица печатни  и електронни издания.

Повече информация:

Интернет страница

Facebook страница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *