Фестивал на народната кухня „Бабина душица“ в Монтана на 22 юни 2024 г.

Кулинарно пиршество "Бабина душица 2023" в Монтана

Писатели готвят традиционни храни на жив огън под открито небе в центъра на Монтана.

На 22 юни 2024 г. в Монтана, ще се проведе и Фестивалът на народната кухня „Бабина душица“, иницииран от писателката Ели Лозанова и подкрепен от Община Монтана. В него участие ще вземат писатели от Монтана и страната, които заедно с Ели Лозанова от 9:00 часа ще завъртят черпаците при цветното колело в Градската градина и ще приготвят разнообразни традиционни ястия.

Във фестивала ще се включат известни местни готвачи и автори на кулинарни книги, като Цветан Дончев – Дедо Скръц от Враца, Георги Костодинов от Чипровци, проф. Николай Палашев, Еми Цветкова, Силвия Томова и т.н., както и майстори на местни гозби от изцяло натурални продукти.

Кулинарният фестивал е част от програмата за празника на Монтана „Свети Дух“. Той ще се състои в Градската градина в Монтана, като участниците ще готвят на открито и ще използват топлината на жив огън и някогашни печки на дърва, а също и някогашни съдове, в каквито са готвели предците ни.

Фестивалът „Бабина душица“ е кръстен на мащерката, която в Северозападна България наричат бабина душица. Мащерката се използва в почти всяко ястие в българския северозапад, съобщи за БТА местният готвач и специалист по турлашката кухня Ели Лозанова.

Повече информация:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *