Фестивал на пълнената чушка в град Левски се провежда за четвърти път на 26 август

Четвъртото издание на Национален фестивал „Пълнената чушка – най-вкусната левченска традиция” и Фермерски пазар в подкрепа на местните производители ще се проведат на 26 август по време на традиционния панаир в град Левски.

Фестивалът се организира от Община Левски и Народно читалище „Георги Парцалев – 1901“, гр. Левски.

В парковата зона до сградата на Община Левски от 9.30 часа участниците във Фестивала ще могат да покажат своето кулинарно майсторство, оригиналност и традиции и да спечелят награди, изработени от майстор ювелир за първо, второ и трето място в състезателните категории: „Пазители на традицията”„Кулинарно вдъхновение” и „Шарено бурканче”.

Сроковете за записване на участниците вече текат. Всички любители на домашно приготвените вкусотии, които желаят да участват, могат да изпратят заявка до 16 август на  konkursi.levski@gmail.com.

Подробна информация, заявка за участие и телефони за контакти са публикувани на сайта на Община Левски.

Председател на журито отново ще бъде известния български кулинар Иван Звездев, който ще покаже в своята Кулинарна демонстрация как се прави „Мързелива пълнена чушка“.

„В град Левски още от съществуването му като селище, от бабите и от майките си знаем, че всяка уважаваща себе си домакиня пълни червени чушки за панаира на селището, който от 100 години посреща гости, близки и приятели“, разказва Любка Александрова, кмет на Община Левски. Общината решава да съхрани тази традиция, кулинарното наследство на българина, и да го превърне в празник, като освен в домовете, го изнесе и в центъра на града – в парка до общината.

Кулинарният фестивал „Пълнената чушка – най-вкусната левченска традиция“ се превърна в емблема на региона и чудесна възможност за повече гости и туристи.

Целта е да се съхрани  и популяризира българската кулинарна традиция, в която пълнената чушка присъства на всички събори, панаири и празници в община Левски и се даде възможност на местните производители да покажат своите продукти на домакини и гости на фестивала. Програмата предвижда кулинарен конкурс, дегустация, забавни състезания, музика и танци.

Всички производители на български храни и продукти, традиционни и нетрадиционни, могат да  представят  изделията си на Фермерски пазар на Трети национален фестивал „Пълнената чушка – най-вкусната левченска традиция“ – Левски 2022 на пешеходна зона до сградата на Община Левски (централна част на града).  Търговската площ ще бъде предоставена на преференциални цени само и единствено за производители на български стоки, съобщават организаторите. Местни производители, на мляко и млечни изделия, биоядки, тахан халви и други продукти, вече са заявили своето участие.

За разпределянето  на търговската площ е необходима заявка не по-късно от 18 август (петък) на  електронен адрес: obshtina@oblevski.egov.bg, тел. за контакт 0650/8-24-48

Заявка за участие

Интернет страница

Повече информация:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *