Национален фолклорен фестивал „Неделински двуглас“ в Родопите от 6 до 8 септември

Неделинският двуглас е уникална проява на песенната традиция в Родопите. Той битува в тази част на планината от незапомнени времена. Като единствен случай на двугласно пеене в Родопите, подобно на шопското, граовското, пиринското привлича вниманието на изследователите още в средата на миналото столетие. Пръв, който се докосва до неделинския двуглас и го представя сред научните среди у нас и в чужбина е проф. д-р Николай Кауфман – изтъкнат фолклорист, изследовател и почетен гражданин на гр. Неделино. До момента има събрани и нотирани около 350 песни.

Фестивалът се ражда от  многобройните  регионални прегледи на художествената самодейност, на множеството изяви на наши изпълнители на съборите в Копривщица и Рожен, на конкурси и фестивали в Германия, Франция, Великобритания, САЩ. Групите и самодейците от община Неделино  имат десетки престижни награди от различни национални и международни прояви.

По традиция всяка година на централния площад в града се сливат талант, красота и емоция, която пълни душата на всеки присъстващ.

Фолклорният фестивал за двугласно пеене и народна песен увлича все повече и повече млади хора да заучават и изпълняват българското народно многогласие. Ето защо от 2017 г. този стил на пеене се изучава като дисциплина от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив.

Националният  фолклорен  фестивал за двугласно пеене и народна песен  се организира от община Неделино и Министерството на културата. Провежда се обикновено през първата събота и неделя на месец септември. Могат  да  участват изпълнители от 4 до  22 години в 4 възрастови групи, както и над 22 г, без ограничение.Целта на фестивала е запазването на народно – песенните традиции в общината, както и популяризиране на неделинския двуглас у нас и по света

Предоставя се  възможност за изява на  всички даровити достояние    деца да изявят своя талант в изпълнителското песенно, инструментално и танцово изкуство.

Национален фолклорен фестивал " Неделински двуглас" 2019

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *