Date/Time
Date(s) - 05.09.2020
10:00

Location
Площада на гр. Априлци

Categories


Тази година, за първи път ще се проведе уникален кулинарен фестивал на територията на община Априлци, който ще предложи на гостите невероятни кулинарни изживявания, приготвени по автентичните рецепти от пожълтелите страници на стари тетрадки.
НА 5 СЕПТЕМВРИ (събота) 2020 г. в  центъра на  Априлци от 10:00 ч. ще се проведе първият по рода си кулинарен фестивал под мотото „Вкусове с традицая“. Събитието се организира от екипа на Местната инициативна група (МИГ) – Троян, Априлци, Угърчин с любезното съдействие на Община Априлци.
ТОВА Е първият от поредицата фестивали, които предстоят да се проведат – следващите са в Троян на 19 септември и в Угърчин на 3 октомври тази година.
В ПРОДЪЛЖЕНИЕ на няколко месеца бяха проучвани териториите на общините Троян, Априлци, Угърчин и Бяла Слатина и бе извършен преглед на всякакъв вид налична информация по темата от общодостъпни източници. Проведени бяха и множество среши и дискусии с местни жители, предимно по селата, вследствие на които се събра значителен обем от материали с традиционни храни и рецепти, както и описание на традиционни обичаи, ритуали и действия при изготвяне и консумация на продукти и рецепти и културното им значение за местната общност. Също така, бяха събрани и систематизирани данни за местата, в които се произвеждат традиционните храни, местата, в които се правят ястия по традиционни рецепти и потенциала на територията за разширяване на производството и предлагането на такива храни и рецепти като същите предстои да бъдат публикувани на новата интернет страницата, която е в процес на изпълнение по настоящия проект.
СЪБРАНАТА информация ще бъде систематизирана, обобщена и отпечатана в сборник с традиционни местни храни и рецепти и карта на местата на територията на „МИГ – Троян, Априлци, Угърчин“ и МИГ „Бяла Слатина“, в които ще се предлагат. Сборникът ще съдържа освен данни за традиционните храни и рецепти, също така и контакти на производители и ресторантьори; местата за производство, приготвяне и предлагане; културни традиции в приготвянето и предлагането на местни храни и рецепти; маршрутите за посещение и дегустация на традиционните местни храни; кулинарен календар на събитията на териториите, свързани с традиционни храни и рецепти.
В РЕЗУЛТАТ на проведени срещи и по предложения от местното население и общински представители са определени датите, на които ще се проведат мащабните съвместни събития за представяне на традиционните местни храни, рецепти и обичаи, свързани с тяхното приготвяне и консумация. Събитията ще представляват кулинарни фестивали на традиционната местна кухня с участието на всички желаещи да се включат в проекта. На събитията са поканени туристически агенции, медии, известни кулинарни експерти, местни лидери и др. За участниците и посетителите се предвижда демонстрация на традиционната кухня с местни храни и рецепти: готвене, дегустация, конкурси за традиционни храни и рецепти. Ще се проведат и представяния на ползата от традиционните местни продукти, ще бъдат показани филми и информация от подобни събития в България и чужбина. Събитието включва и безплатна дегустация за хранителни продукти и ястия приготвени по традиционни местни рецепти.

 

ПОКАНЕНИ са настоящи и бъдещи производители на традиционни храни, предлагащи и желаещи да предлагат ястия по традиционни рецепти, граждани, както и всички заинтересовани да се включат. Включването на възможно най-голям брой производители, ресторантьори и местни жители в изпълнението на проекта, ще покаже, че традиционните местни храни и рецепти са живи, ще подкрепи местното производство и предлагане и ще повлияе положително на местните икономики от териториите на партньорите.
ПРЕДАВАНЕТО на нов живот на традиционните рецепти и утвърждаването им като част от модерния бит ще доведе до сплотяване на местните общности около местната идентичност и ще повиши атрактивността на общините, участници в проекта. Посредством поредицата от дейности и мероприятия се цели утвърждаване на регионалната идентичност на териториите на общините, както и повишаването на тяхната разпознаваемост и атрактивност като кулинарни, културни и туристически дестинации. Използване на идентичността на териториите на МИГ ще спомогне за подобряване на маркетинга на произвежданите традиционни местни храни, посредством установяване на директни контакти с потенциалните потребители.
ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА В АПРИЛЦИ, 5 СЕПТЕМВРИ
9:00 ч. – Транспорт от кв. Острец, Зла река и Видима за участници и гости на събитието;
 
10:00 ч. – 10:10 ч. – Изпълнение на духов оркестър при читалище „Светлина -1895 г.“, кв. Ново село
10:10 ч. – 10:15 ч. – Официално откриване на събитието от Живко Жечев
10:15 ч. – 10:30 ч. – Приветствие от Цанко Спасовски, председател на МИГ – Троян, Априлци, Угърчин и Тихомир Кукенски, кмет на община Априлци
10:30 ч. – 10:40 ч. – Изпълнение на духов оркестър при читалище „Светлина -1895 г.“, кв. Ново село
 
10:40 ч. – 11:00 ч. – Представяне на рецепти на изложените местни храни, Живко Жечев:
1) Пържена пъстърва – „Еко рай – реката“;
2) Печено агне – Мирослав Пандуков;
3) Катък  и овче сирене – ЗП Младен Колев.

11:00 ч. – 11:10 ч. – Фолклорна програма, представена от читалище „Петър Берон – 1927 г.“, кв. Зла река

11:10 ч. – 11:30 ч. – Представяне на рецепти на изложените местни храни – Живко Жечев:

4) Печено прасенце – Ресторант „Центъра“;
5) Чукан боб със сланина – Семеен хотел „Дом д-р Църов“;
6) Десерти – Милен Тенев;
7) Храни от плодове, предложени по атрактивен начин.
11:30 ч. – 11:50 ч. – Фолклорна програма, представена от читалище „Петър Берон – 1927 г.“, кв. Зла река и читалище „Бъдеще – 1894 г.“, кв. Острец
11:50 ч. – 12:15 ч. – Дегустиране на произведените местни храни – по време на кулинарния фестивал посетителите ще могат да се насладят на презентираните ястия на щандовете за дегустация
12:15 ч. – 12:25 ч. – Фолклорна програма, представена от  читалище „Бъдеще – 1894 г.“, кв. Острец;
12:25 ч. – 12:35 ч. – Предоставяне на грамоти на участниците в събитието
12:35 ч. – 12:50 ч. – Закриване на събитието – Фолклорна програма, представена от читалище „Просвета – 1927 г.“, кв. Видима;
 
12:50 ч. – Закриване на събитието с изпълнение на духов оркестър при читалище „Светлина -1895 г.“, кв. Ново село и продължение с хора и ръченици за всички гости и посетители на фестивала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *