Date/Time
Date(s) - 07.12.2019
12:00 - 13:30

Location
Фермерски пазар ПЕНДАРА - Женския пазар

Categories


„Покажи ми баницата, която си направила, за да разбера каква жена си“ Когато родителите на момчето идвали на оглед (сгледа) в дома на момичето от село Баничан, тя ги черпела с „огледна“ баница. По богатството и красотата на баницата се познавало дали момата е от богато и лично семейство. Основна плънка на огледната баница е баничанския лук, а ако в баницата имало и сирене и яйца, родителите на момчето си тръгвали доволни.

Баничанският воден лук се отглежда в двора на почти всяко семейство в село Баничан. Формата му е сферична или сърцевидна, в бургундско червено, външната люспа е суха и червена, а сърцевината – сочна и розова. Вкусът му е наситен, със сладък, леко лютив вкус. Това е местен сорт, който ентусиастите от местното читалище са се заели да популяризират и запазят в кулинарното наследство на България. На 7 декември читалище „Изгрев – 1930“ гостува на Фермерски пазар Пендара и Румяна Джибова и дейните дами оттам ще ни покажат как правят огледна баница, а също така и какач – коледно ястие с кромид и говеждо/ телешко. Ще споделят и рецептата за баница за Коледните пости – постна с кромид и орехи.

Ще можете да опитате и от ленгидите – вкусни малки мекички, които жените от селото ще приготвят специално за посетителите на Фермерски пазар Пендара.

Село Баничан е от гоцеделчевския край и е известно с хубавата си минерална вода, красивите везани пищюмали (престилки) и шарените чорапи. През 2019 в село Баничан за първи път се проведе и Фестивал на огледната баница, селския труд и вкусния воден лук.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!
Без такса!

Bookings

Bookings are closed for this event.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *