Date/Time
Date(s) - 21.06.2019 - 23.06.2019
All Day

Location
Мелник

Categories


От 21 до 23 юни местни майстори занаятчии и гости от страната ще представят техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис и други традиционни художествени занаяти, а формации за автентичен фолклор ще дадат нов живот на забравени български обичаи и ще открехнат тайните на бабината ракла в обредни песни и цветна изложба от тъкани и пъстри носии.

Мелник векове наред пази съкровища от разцвета на българската култура сред пясъчните мелове и каменните зидове. От 21 до 23 юни местни майстори занаятчии и гости от страната ще представят техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис и други традиционни художествени занаяти, а формации за автентичен фолклор ще дадат нов живот на забравени български обичаи и ще открехнат тайните на бабината ракла в обредни песни и цветна изложба от тъкани и пъстри носии.
Фестивалът „Мелнишки дни на възрожденската култура“ ще се проведе за трета поредна година в гр. Мелник, община Сандански. Организатори и домакини са Община Сандански, Исторически музей – Мелник и Народно читалище „Емануил Васкидович – 1885“ – гр. Мелник. Поводът – „Денят на занаята“.

Идеята – да покажем бита и традициите на българите в далечното и не толкова далечно минало, както и да разкажем на гостите малко познатата, но изключително интересна история на град Мелник. Някогашната столица на Деспот Алексий Слав, известна още като „Богозидания град“, векове наред пази съкровища от разцвета на българската култура сред пясъчните мелове и каменните зидове.
Мелник не е само хубаво вино и възрожденски къщи! Мелник е жива история и състояние на духа!

Целите на фестивала:

– да популяризира и съхрани традициите на народното творчество, в частност традиционните занаятчийски производства, домашни занятия и обредни практики.
– Да представя разнообразието на традиционните занаяти и стимулира интереса и любовта на поколенията, като провокира към издирване, съхраняване и разпространение;
– да утвърждава ролята на културното наследство като източник на вдъхновение за съвременното творчество и иновации.

https://www.facebook.com/events/649175678819732/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *