Date/Time
Date(s) - 20.04.2024
9:30 - 14:30

Location
с. Габрене, община Петрич

Categories


Празник на Габренската сарма от бутима се организира на 20 април 2024 г. в с. Габрене, община Петрич.

Празникът се организира от Сдружение „Биоматера“ – NGO Biomatera и Slow Food в България и е част от тридневните празници „Да се хванем за зелено в Подгорието“ (19-21.04.2024 г.), които предлагат кулинарни демонстрации и работилници, туристически турове, базар с продукти на местни производители и др.

Празник на Габренската сарма от бутима 2024 в с. Габрене

Габренската сарма от бутима (винобой) е типична местна рецепта. Както разказват от Проект „Твоята храна“ на Фондация БИОСЕЛЕНА:

„…една интересна рецепта от Подгорието (района на Беласица), която опитахме на кулинарна работилница по проекта Твоята храна: с листа от бутима (винобой). Нейни майсторки са Рукие Изирова и Зюмка Изирова, майка и дъщеря от с. Яворница, Петричко.

Събират се само млади листа от бутима, съхраняват се в буркани или сушени. За приготвяне на сърмички се прави плънка, като в мазнина се задушават ситно нарязан лук, настърган морков и чаша ориз. Подправят се със сол, черен пипер и джоджен. Добавят се 2 чаши вода. Котлонът се изключва и се оставя сместа да се сготви. Плънката може също да е от задушен или запържен ориз с праз, с добавени черен, червен пипер, джоджен и сол.

Листата от бутима, предварително попарени с вряла вода, се използват за завиване на малки сармички – в едно листо се слага около чаена лъжичка от приготвената плънка. Нареждат се в тавичка на един ред, покриват се с още няколко листа бутима и се заливат с 1 чаша вода. Пече се във фурна до готовност.
(записали: Гергана Минчева и Цветомира Гергинова)

Забележка: Растението, което в селата на Подгорието наричат „бутима“ в българската ботаническа литература е известно като винобой или лаконос (Phytolacca americana). В стари книги може да се намери и с имената ашик боя, бахча гюзел, кърмъзъ и др. Пренесено в Европа през 17 век, растението се е отглеждало като декоративно и багрилно (за оцветяване на вино, или като мастило). Подивяло е и се смята за инвазивен вид.

Смята се, че цялото растение в големи дози е отровно, особено плодовете. Използва се в народната медицина, като „отварата от листата, даже и в малко количество, действува като слабително средство при силен запек“.  Препоръчва се за консумация да се използват само млади листа, които да се варят продължително и водата да се сменя неколкократно.“

Програма

9:30-11:00 – Програма по избор: 1. Събиране на растения с възрастни жени от селото; 2. Разходка до местността „Сариев камък“ с местен водач

11:00-11:15 – Посрещане, приветствия и представяне на селото (в залата на читалището)

11:15-12:30 – Културна програма с песни и танци, свързани с природата и пролетните празници

12:30-14:30 – Представяне и дегустация на местни храни и растенията, които са използвани за направата им (пред читалището) По същото време ще можете да посетите историко-етнографската сбирка на читалището (посещенията са по групи от 10-15 човека, през 20 минути), както и да участвате в Работилницата за Габренска сарма с местен майстор. През цялото време на събитието ще имате възможност да се докоснете до местни занаяти и традиции с възможност за закупуване на сувенири и продукти.

Facebook събитие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *