Date/Time
Date(s) - 11.05.2024
10:00 - 15:00

Location
с. Върбица, община Горна Оряховица, Площада

Categories


Празник на дрипавата баница събира стотици кулинари всяка година в село Върбица, община Горна Оряховица.

Празник на най-българското кулинарно изкушение – баницата, ще събере в събота, 11 май 2024 г., майстори от цяла България в горнооряховското село Върбица, сгушено в Централния балкан.

За първи път Празникът на Дрипавата баница ще бъде с международно участие!

За децата се организира и специална Детска работилница за точене на Дрипава баница с баба Стефка от с. Върбица, съвместно с Кулинарните фестивали на България!

По време на Фестивала на Мамалигата в тутраканското село Нова Черна на 7 октомври 2023 г. бе първото издание на вкусната работилница, където баба Стефка и нейните приятелки от с. Върбица обучиха над 50 любопитни деца в тънкостите на точенето на Дрипава баница.

 

Празник на Дрипавата баница в с. Върбица

Празникът се провежда за седми пореден път, само след едно прекъсване през 2020 г. заради пандемичната обстановка в страната, и има амбицията да предложи над 200 различни баници, богата фолклорна програма и забавления за гостите. Организатор на вкусната инициатива е Народно читалище “Градина-Върбица 1894“, с. Върбица.

В кулинарната надпревара за най-вкусна баница участие ще вземат виртуози-баничари от цялата страна. Пътят до първото място ще бъде дълъг и изключително оспорван, а сред най-интересните предложения от миналите години са несъмнено баниците с риба, тиквички или с луканка.

В авторитетното жури по избор на вкусните баници участват кулинарните майстори, познати от телевизионните кулинарни предавания – шеф Цветелина Томиъм и шеф Ивайло Иванов.

В  тазгодишното съревнование към опитните ,,властелини на корите за баница” се очаква да се присъединят и много млади ентусиасти. Очакват се и атрактивни състезания по надяждане с баница и по надпиване с айрян.

В първото издание на Празника през 2017 г. дори най-смелите очаквания на организаторите бяха надминати. Многообразието от баници беше внушително – сладки, солени, пълнозърнести, тиквени, лучени и всевъзможни други видове баници изкушаваха присъстващите.

Заради организацията на това събитие читалището във Върбица е носител на приза “Пазител на традициите” в раздел “Кулинария”. Празникът на дрипавата баница е обявен за Най-любимия кулинарен фестивал на България за 2020 г. – Конкурс, организиран от Кулинарните фестивали на България.

За чудесната инициатива Народно читалище “Градина-Върбица 1894“, с. Върбица получи и наградата в Конкурс АГОРА 2017 на Комуникационна агенция PRoWay за особен принос в развитието в местните общности в област „Перспективи за развитие“.

–––––

Ето и вкусен спомен от 2019 г. 

По време на Третото издание на Празника през 2019 г. наред с традиционните със сирене, с лопуш, с локум, с тиква, със спанак, имаше още с шунка и кашкавал, с агнешко и спанак, със свинско и зелен лук, с риба, магданоз и маслини, а също щрудели, щирници, традиционни баници от различни краища на страната и пр., вкусно описва вестник Монитор.

„Самодейците от село Ганчовец, община Дряново представиха карамелена баница по английски, баница на ганчовските снахи и ганчовски тутманик. С тях се конкурираха самодейците от село Паламарца, община Попово, които пък бяха подредили кът с бабина баница, баница за кръстник, моминска баница, зелник. Те дариха кмета Добрев и с ръчно правен Капански хляб.

Пет поколения самодейци, от 6 до 83 години, показаха богатството на Капанския край. Солени мъфини и баница с маджун от захарна метла, пък показваха гостите от Стрелец. Традиционен банатски хляб, райдуш,  наречен пържена баничка показаха самодейките от Асеново, община Никопол. Те бяха направили и вкусотии като мазница с трендафил и баница с чипровски оби или точени кори, печени върху стара домашна печка.

Самодейките от Козаревец и тази година приготвиха традиционните за селото мекици. Освен тях показаха още баници с тахан халва, с праз и гъби, с агнешко със спанак, със свинско и зелен лук, зелник с праз и сирене, касапско руло. Гостите от дряновското село Гостилица наред с традиционните баници, показаха баница с гъби и топено сирене и европейска баница с броколи и пиле. С усукана по килифарски баница и вита баница с тиквички, почерпиха гостите от Килифарево. Кулинарни умения демонстрираха още самодейките от Първомайци, Правда, Сушица, Бряговица, Царски извор.

А домакините от Върбица мериха сили с кулинари от още две Върбици, от Плевенско и Хасковско. Там 73-годишната баба Стефка предаваше своите умения на 11-годишната Белослава. И още една атракция имаха домакините. Сред тях и тази година беше единственият мъж, Янко Комитата, който гордо представяше не една, а цели две баници – с риба и на сач. Накрая разбира се, за най-добрите имаше и награди, при това в цели 22 категории.“

Събитието се подкрепя от „БЕЛЛА-БЪЛГАРИЯ“, FLORINA, СОФИЯ МЕЛ, община Горна Оряховица, и много други.

Facebook страница на организаторите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *